Ste eden izmed tistih srečnežev, ki lahko tudi tekom leta delo opravlja kar iz udobja lastnega doma ali pa so vas v to prisilile virusne razmere? Niti ni pomembno, vsak, ki se sooča z delom od doma, je primoran znotraj domovanja poiskati kotiček, od koder bo lahko nemoteno opravljal svoje obveznosti.

Zavoljo izbruha koronavirusa so številni delovne obveznosti preselili za štiri stene svojih domovanj, da pa je delo doma resnično učinkovito, poskrbi primeren kotiček, od koder lahko nemoteno opravljamo svoje delavne dolžnosti. Domače pisarne so lahko vseh vrst in oblik, lahko je ločena soba ali pa le miren kot, četudi sredi kuhinje. Bistveno je, da najdete pravo mesto v domovanju, od koder boste lahko delali. Če ne želite, da vaš delavni ritem prekinjajo številni dejavniki, izberite prostor, ločen od dnevnega direndaja, četudi to pomeni, da se boste selili na drugo stran domovanja, bodisi kar v spalnico. Za delo morate imeti na voljo dovolj prostora, miza naj bo tako dovolj široka za prenosni računalnik, poleg tega naj bo na njej dovolj prostora za nekaj papirjev in najmanj šop kemičnih svinčnikov. Vaše telo vam bo hvaležno, če boste izbrali primeren pisarniški stol, saj nas ob večurnem sedenju hitro pričneta boleti hrbet in vrat.

Dejstvo, da smo najbolj produktivni ob dobri dnevni svetlobi, ni iz trte izvito. Prav zato za delovni kotiček izberite mesto ob oknu, po možnosti z razgledom, četudi le na sosednjo stolpnico. Če te možnosti nimate, bo dovolj že umetniška slika ali tabla polna navdihujočih misli. Miza naj bo postavljena ob oknu, tako da svetloba ne bo odsevala na računalniškem ekranu, v nasprotnem izberite senčilo, s katerim boste vsaj za čas dela preprečili bleščanje. Če imate na voljo le nekoliko temnejše dele stanovanja, poskrbite, da lahko svetlobo pričarate s svetili, stene pa naj bodo kar se da svetle. Da se boste na »delavnem mestu« res dobro počutili, ga opremite po svojem okusu. Prav to je glavna prednost dela od doma – sami se lahko odločate, kako bo izgledala vaša pisarna.

Če bivate v stanovanju in ste po zaslugi izbruha novega virusa obtičali s kopico otrok ter delavnih obveznosti, pa vam bodo morda v pomoč naslednji nasveti:

  • Ustvarite delavne postaje: določite delavna mesta, saj boste le tako vzpostavili dovolj osebnega prostora in vsakemu članu olajšali čas za štirimi stenami. Za šoloobvezne otroke je to običajno pisalna miza. Če vaše delo obsega veliko klicev, izberite sobo, kjer lahko zaprete vrata, če potrebujete dovolj koncentracije, uporabite slušalke.
  • Izberite območje za preživljanje prostega časa: dnevna soba naj se za ta čas spremeni v prostor, kjer se boste srečevali, ko bodo vse delavne in šolske obveznosti opravljene. Če to glede na prostorsko stisko ni mogoče, je dovolj, da izberete mizo, kjer se boste družili ob družabnih igrah ali ustvarite kot v stanovanju, kjer bo na voljo zaloga knjig.
  • Privoščite si svež zrak: tudi v šoli imajo otroci na urniku telovadbo, zato niti doma ne smete izpustiti priložnosti za gibanje. Naj bo to sprehod, daleč stran od množic ali pa kratek izlet s kolesom.
  • Ustvarite si delavno rutino: dobro postavljen urnik je ključ do uspeha, bistveno pa je, da se ga držite in da si vmes vzamete tudi dovolj časa za odmor.

Foto: Pinterest