Družinsko podjetje Lumar, vodilni slovenski proizvajalec trajnostnih montažnih objektov, je postalo prejemnik Nagrade nemškega gospodarstva 2020. Nagrado podeljuje Slovensko-nemška gospodarska zbornica (AHK) v sodelovanju z Veleposlaništvom Zvezne Republike Nemčije v Sloveniji in Inštitutom WISE za razvoj trajnostnega delovanja in etičnega poslovanja v rastočih gospodarstvih.

»Za to eminentno priznanje smo hvaležni in nanj ponosni. Nemčija je, ne samo evropska, ampak tudi svetovna gospodarska velesila, z velikim poudarkom na trajnosti. In če je naše podjetje, ki proizvaja – ne samo pasivne in nizkoenergijske hiše, ampak tudi plus-energijske hiše prepoznano kot trajnostno naravno, tako na produktni kot tudi na vseh ostalih ravneh, je to priznanje še toliko večje,« je ob prejetju nagrade povedal Marko Lukić, direktor podjetja Lumar IG.

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali dr. Bernhard Hauer, namestnik veleposlanika Zvezne republike Nemčije v Sloveniji, prof. dr. Danica Purg, Predsednica IEDC-poslovne šole Bled, Rok Ramšak, generalni sekretar Svetovnega inštituta za trajnost in etiko poslovanja pri IEDC-poslovni šoli Bled, Bart Stegeman, direktor podjetja Plastika Skaza (dobitnik nagrade nemškega gospodarstva 2019), prof. dr. Rene Schmidpeter, IEDC Poslovna šola Bled, WISE Institute in soustanovitelj M3TRIX in Gertrud Rantzen predsednica AHK Slovenija, je v pojasnilu zapisala, da podjetje Lumar od vseh finalistov (v izboru sta bili še podjetji BSH Hišni aparati in Steklarna Hrastnik) najbolj stremi k tehnološkemu napredku ob upoštevanju družbenih in okolijskih potreb ter spodbuja trajnostne poslovne strategije z dodano vrednostjo za podjetja in družbo, tudi v času krize Covid-19.

Marko Lukić, direktor podjetja Lumar IG, in Gertrud Rantzen, predsednica AHK Slovenija.

»Strokovna žirija je poskušala prepoznati podjetja, ki so v največji meri uveljavila trajnostno paradigmo in upoštevajo tako tehnološke možnosti kot tudi okolijske in družbene potrebe. Še posebej nas je zanimalo, kako dobro je trajnost vključena v dolgoročne poslovne in razvojne strategije in kako se to odraža v vsakodnevnem poslovanju, upravljanju, inovacijah, izdelkih in storitvah, zaposlenih, ter skrbi za socialno in naravno okolje. Pomembna je bila tudi sposobnost določanja ustreznih kazalnikov in spremljanja napredka, saj je pomagala poudariti način, kako se trajnostne strategije prenašajo v prakso. Ker ni mogoče zanemariti močnega vpliva virusa Covid-19 na našo družbo, je bila strokovna žirija pozorna tudi na to, kako so trajnostne strategije podjetjem pomagale pri spopadu s pandemijo in kakšen vpliv bo to imelo na njihov razvoj in inovacije v prihodnosti,« pa je ocenjevalne kriterije predstavil Rok Ramšak.

– – –

Družinsko podjetje Lumar je bilo sicer ustanovljeno leta 1993. V četrt stoletja delovanja je podjetje zgradilo preko 2.450 različnih montažnih objektov v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Nemčiji, Švici in Franciji. Filozofija razmišljanja, delovanja in razvoja podjetja je usmerjena v ustvarjanje kakovostnih objektov, ki ob minimalnem obremenjevanju okolja ponujajo maksimalno bivalno ugodje in visoko energetsko učinkovitost. Vse to se odraža v sloganu podjetja Živi najbolje. Z zgodnjo usmeritvijo v trajnostno gradnjo, hitrim vpeljevanjem sodobnih znanj in tehnologij za gradnjo inovativnih objektov v pasivnem standardu, ustvarjanjem novih trendov ter praktično neomejenimi možnostmi izpolnjevanja individualnih želja in pričakovanj kupcev, se je podjetje uveljavilo kot najbolj inovativno in uspešno slovensko podjetje med proizvajalci montažnih objektov. Nove trende trajnostne gradnje prikazujejo v vzorčni hiši v Dragomlju, ki je prva slovenska hiša s certifikatom Active House.

Več: www.lumar.si

Fotografije: AHK Slovenija, Mediaspeed