Sveža eleganca: stanovanje v Istri

V pritličnem stanovanju novogradnje v Novigradu smo obiskali počitniško domovanje slovenskega para. Čeprav ga je zanju opremila slovenska arhitektka - in to kar na daljavo -, je stanovanje čudovito povezano s svojo istrsko kulturno in naravno krajino, v katerega je umeščeno.

0

»Opremo počitniškega stanovanja sta mi naročnika zaupala, saj sta z menoj že sodelovala pri opremljanju svojega doma v Ljubljani. Ker pa je projekt nastal v času pandemije, je bil način dela zelo drugačen od drugih,« pove arhitektka Anja Zalezina, ki je večino usklajevanja opravila na daljavo.

Investitorja sta stanovanje kupila, še preden je bil večstanovanjski objekt zgrajen, tako da sta imela še povsem proste roke pri zasnovi interierja in razporeditvi predelnih sten. Skupaj z arhitektko so podolgovat tloris (kar 14 metrov dolg in le 5,25 metra širok) razdelili približno na polovico: na velik bivalni del, ki se s panoramsko zasteklitvijo povezuje z 250 m2 velikim vrtom; ter na racionalno izrabljen spalni del, umeščen v zaledje stanovanja.

»Na južni strani je umeščen dnevno-bivalni del s kuhinjo, ki se z veliko stekleno površino odpira na teraso z bazenom in ponuja pogled na morje,« razlaga arhitektka, ki je oba prostora – zunanjega in notranjega – še dodatno povezala z opremo: notranji kuhinjski niz se namreč v isti liniji nadaljuje še v letno kuhinjo z žarom.

V spalnem delu najdemo dve spalnici in kopalnico. Arhitektka je s premišljeno postavitvijo predelnih sten zagotovila optimalni izkoristek prostora, ki ponuja dovolj postelj na eni in obilico shranjevalnih površin na drugi strani.

Oprema stanovanje je zasnovana sodobno, vendar s pridihom istrske tradicije. Ta je že na prvi pogled očitna z izbiro barvne in materialne palete  – kamnite stene, masiven les, ratan in sveža, bela barva so protagonisti tega stanovanja. »Kamnita obloga se pojavlja v več prostorih in poudarja slog opreme, ki ga zaznamuje kombinacija lesenega pohištva s svežo belino. Dve veliki viseči svetilki Bell nad jedilno mizo vneseta v prostor dinamiko ter se skupaj s kamnito steno zrcalita v ogledalu nad kuhinjskim pultom,« še razloži avtorica, ki je ogledalo uporabila tudi v dolgem, ozkem hodniku, s tem pa prostor optično povečala ter vanj usmerila naravno svetlobo.

Nastal je dobro funkcionalno izkoriščen počitniški dom, ki z izbiro detajlov, barv in materialov lastnikom zagotavlja prijeten, umirjen in predvsem morsko razpoložen ambient za preživljanje prostih dni.

Interier: Anja Zalezina

Fotografije: arhiv arhitektke

Prejšnji članekBarviti dupleks z izhodom na razkošno strešno teraso
Naslednji članekŠtirje sveži jesenski trendi naravnost iz Pariza
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje