Redka so stanovanja na nepremičninskem trgu, namenjena oddaji, ki bi bila celovito obnovljena in opremljena s pohištvom po meri.

Najemodajalci namreč menijo, da jim bodo novi najemniki naredili veliko škode, zato v stanovanja investirajo minimalno ali pa nič. A temu ni vedno tako: v Ljubljani smo našli čudovito prenovljeno stanovanje, s katerim je najemodajalka poskrbela za udobno bivanje svojih novih najemnikov in iz starih kosti ustvarila čudovit in zračen dom.

Lastnica je načrtovala celovito prenovo svoje hiše iz 70. let. V mansardi je nameravala urediti garsonjero za eno izmed treh hčera, v visokem pritličju pa stanovanje opremiti tako, da bi bilo lahko namenjeno oddajanju. Na pomoč ji je priskočil biro Celovito, ki jo je odrešil stresnih bremen prenove in projekt s proračunom 60 000 € izpeljal od ideje do izvedbe.

Prenova najemniškega stanovanja, Celovito
pred prenovo in po njej

Prostore v stanovanju so najprej na novo organizirali tako, da lahko novi dom sprejme štiričlansko družino. V novo stanovanje vstopimo skozi prostoren hodnik, ki je več kot to – stopnišče z brisoleji mu da moderen pridih, hkrati pa deluje svetlo in zračno. Že tam ujamemo pogled na velik bivalni del, v katerem so združene dnevna soba, jedilnica in kuhinja. Simultano kuhanje, igranje, branje v stenski niši in poležavanje na kavču nas povabi k medsebojni interakciji, ki jo ob sončnem dnevu lahko prenesemo še na veliko teraso, v zavetje vinske trte.

Prenova najemniškega stanovanja, Celovito
pred prenovo in po njej

Po stopnicah se povzpnemo v nadstropje, kjer se nahajajo po meri opremljene in premišljeno oblikovane spalnica, otroška soba za dva otroka in kopalnica. V podkletenem delu se nahaja utility.

Skrbna izbira materialov v topli skandinavski paleti, z obilico bele in lesa, ponudi prostor za družinsko personalizacijo. Po meri izdelane vgradne omare pa dovoljujejo družini, da sproščeni prostor napolni z igro, druženjem in smehom in si v najemniškem stanovanju ustvari Dom z veliko začetnico.

Interier: Celovito

Fotografije: Celovito