Zoran Ristivojević je svoje znanje iz oblikovanja kovine združil z veliko ljubeznijo do lesa, rezultat pa so prekrasni izdelki, združeni pod znamko Wood-metal art. Nam so v oči padle zanimive ure, ki še zdaleč niso le kazalke časa, temveč so lepa popestritev prostora in estetski dodatek interierja.

Na Notranjskem, v občini Loška dolina, izpod Zoranovih rok nastajajo mojstrski izdelki, simfonija kovine in lesa. Zoran, po poklicu konstrukcijski ključavničar, je imel oba materiala priložnost bolje spoznati že v mladosti. Njegov oče, prav tako ključavničar in kovač, je sina že zelo zgodaj spoznal z obrtjo. Les po drugi strani pa je v tem koncu Notranjske eden od vseprisotnih materialov.

»Les je bil v mojem domačem kraju, v Ribnici, domača obrt in me je spremljal skozi vse otroštvo. Bližje mi je seveda kovina, vendar tudi les ne zaostaja veliko, saj v njem vidim poseben čar,« pojasnjuje mojster, ki ga je prav pomanjkanje ponudbe na trgu spodbudilo k oblikovanju lastne znamke.

Uporaba slovenskega lesa

Kot je pojasnil, je ves čas opazoval zelo podobne ure, velikim in majhnim kovinskim uram so družbo delale tudi lesene, sam pa se je odločil, da materiala spoji v avtorski izdelek. Tako so nastale čudovite ure, ki so kombinacija lesa in kovine, posledično pa se lepo vklapljajo v vrsto ambientov in interierjev. Izdelane so iz vseh vrst lesa: »Skoraj ves les je primeren za obdelavo, vendar mora biti dovolj suh. Lepo je mogoče oblikovati tudi staran in razpokan les, vendar mora biti dovolj trden. Uporabljam le domač slovenski les, največkrat oreh, hrast, slivo, češnjo, jablano, javor in bukev. Pred kratkim pa mi je stranka prinesla tudi oljko iz njenega domačega kraja v Dalmaciji in si zaželela, da naredim uro in obešalnik za ključe.«

Izdelava ene ure je pogosto odvisna od njene velikosti in oblike. Izbirate lahko med urami treh različnih premerov – 30 cm, 40 cm in 50 cm. Pred kratkim je Zoran za večjo izbiro dodal še vmesni premer 35 cm. Izdelava ene ure sicer običajno vzame od dve do štiri ure.

Veselje strank je motivacija za nadaljnje delo

Poleg ur v mojstrovi delavnici nastajajo tudi drugi, tako leseni kot kovinski izdelki. »Izdelujem kovane ograje in vrtne luči, klubske in jedilne mize s kovanim podnožjem. Naredim tudi servirne deske, različna darila za rojstni dan, obletnico, poroko. Včasih v izdelke dodam tudi epoksi smolo, ki jo kombiniram z raznimi dodatki. Izdelujem pa tudi razne kovane nosilce za police, stenske in samostoječe obešalnike ter vrtne garniture,« pojasni Zoran, ki mu idej nikakor ne zmanjka, dela pa tudi ne. Poskuša se kar najbolj prilagoditi želji stranke, saj mu zadovoljstvo novih lastnikov daje motivacijo za nadaljnje delo. V naslednjih mesecih in letih bi rad izdelke dopolnil še z bolj izrazitim industrijskim slogom oblikovanja, svojo ponudbo pa nadgradil z vključevanjem različnih starin.