Psi postajajo vedno bolj pogosti družinski člani in si v domu zaslužijo lepo urejen kotiček. Pri zasnovi pasjega kotička je potrebno zadostiti njihovim potrebam po udobju, hkrati pa ga velja estetsko prilagoditi ostali opremi v prostoru.

Čeprav so psi zelo družabna bitja, se včasih radi umaknejo v samoto, zato jim moramo zagotoviti prostor, kjer se bodo počutili udobno in varno. Psi naravno radi bivajo v brlogih, zato bodo najbolj veseli ležišča, ki ima tudi streho in stene. Te so lahko narejene iz lesa ali blaga. Dobro je, da je njihov kotiček lociran v bližini lastnikov; pa hkrati na umirjenem tihem mestu. Nekateri psi so navajeni na spanje v zaboju ali kletki, ki jo lahko prav tako estetsko dekoriramo.

Psi radi spijo v bližini lastnikov, z lokacijo njihovega ležišča pa smo lahko zelo izvirni. Vir: www.hiveminer.com

Če nimamo prostora za inštalacijo pasje hišice, bo ljubljenček vesel tudi mehke postelje. Najbolj primerni do modeli z odebeljenimi stranicami, ob katere se pes lahko stisne. Dobrodošlo je, če je posteljo ali vsaj prevleko mogoče oprati v pralnem stroju.

Psi radi spijo tudi na mehkih blazinah. Vir: www.myscandinavianhome.com

Že pregovor pravi, da ima pes pri jedi rad mir, in to še kako drži. Psi sicer radi obedujejo v bližini lastnikov, zato jim kotiček s posodami uredimo v mirnem kotu kuhinje. Višji psi potrebujejo višje posode – le te jim lahko namestimo na elegantne podstavke. Psi, ki se veliko slinijo, naj imajo v bližini posode z vodo na tla položeno brisačo ali manjši kopalniški tepih, v katerega se lahko obrišejo (tega ritual se da psa priučiti). Posodi za hrano in vodo lahko integriramo tudi v predal kuhinjske omarice in ju izvlečemo le ob uporabi.

Pes rad je v miru, pa hkrati blizu lastnikov. Vir: Pinterest

Tudi pasjo hrano in druge pripomočke (rezervne vrečke, igrače, krtače, zdravila…) je potrebno nekam pospraviti in tako je najbolje, da v omari določimo poseben prostor za pasje zadeve. Suhe brikete hranimo v temnih zaprtih posodah, mokro hrano pa v originalnih embalažah.

Pasje pripomočke lahko pospravimo v za to namenjeno komodo. Vir: www.grandinroad.com

Lastniki psov, ki zahtevajo veliko kopanja in česanja lahko razmislijo o oblikovanju posebne kopalnice za pasjo nego. Kopanje psa v običajni banji ali tušu zna biti naporno za hrbtenico, zato naj bo pasja banja umeščena nekoliko višje. Poleg tuša lahko uredimo še prostor za feniranje.

Pasja kopalnica je lahko prav luksuzna. Vir: www.hookedonhouses.net

Estetska podoba pasje postelje in ostalih elementov naj se ujema z ostalo opremo v prostoru. Danes je na trgu na voljo veliko različnih modelov postelj, pasjih šotorov, posodic in drugih pohištvenih kosov, ročno spretni pa se lahko izdelave lotijo tudi sami.

Pasje ležišče je lahko pravi dekorativni poudarek v prostoru. Vir: Pinterest