Ljudje imamo zelo oseben odnos do barv in si marsikdaj nevede privoščimo zdravljenje z njimi, tako da si opremimo stanovanje v določeni barvi ali da se odenemo v oblačila v prijetnih barvnih odtenkih. Za učinkovito terapijo z barvami pa lahko poskrbimo tudi na vrtu.

Sleherna barva oddaja vibracijo, s katero učinkuje na okolico in na naše zaznave, kar so vedeli že v pradavnini, ko so uporabljali barve v zdravilstvu. V vrtu lahko zasnujemo zanimive barvne kombinacije, ki se skozi leto spreminjajo, prav tako pa imamo možnost zasnovati večje enobarvne površine, ki bodo predramile speče energije v nas.

Rdeča za energijo

Rdeča je barva življenjske energije in strasti. Ustvarja občutek topline in je nadvse učinkovita zlasti pozimi, saj prežene potrtost in prinaša dobro voljo. Tudi v toplih mesecih je rdeča privlačna in poskrbi za razgibanost vrta, vendar je kot komplementarna zeleni najbolj vpadljiva, zato ni dobro pretiravati z njo. Če podarjamo rdeče cvetje, to vselej pomeni strastno ljubezen. Kdor pa želi v svoje življenje priklicati več nežne in pristne ljubezni, naj na vrt posadi cvetje v rožnatih odtenkih. Rožnata barva se lepo ujema z belo, sivo, lila in rdečo, zanjo pa velja, da pomaga odpraviti žalost in nemir. Podarjeno rožnato cvetlico povezujemo z naklonjenostjo.

Oranžna za veselje

Oranžna je vesela barva, ki spodbuja ustvarjalnost in nas ogreje. Pomaga pri premagovanju potrtosti in utrujenosti, zato bo vrtni kotiček z oranžnimi cvetlicami ali opremljen z oranžnim pohištvom v nas prebudil občutke sreče. Oranžna spodbuja delovanje spolnih organov, blagodejno učinkuje na prebavni sistem in poveča odpornost telesa, zato lahko kdaj pa kdaj utrgamo kak cvet kapucinke in ga primešamo solati ali pa si jeseni ne le tihožitje z bučami, temveč si kakšno hokaido bučko pečeno ali kuhano privoščimo tudi za kosilo. Podarjeno oranžno cvetje oznanja navdušenje in hrepenenje.

Sončna barva zadovoljstva

Rumena spodbuja delovanje možganov, ostri um in presojo ter utrjuje samozavest. To ni primerna barva za trenutke, ko se želimo umiriti in sprostiti po napornem dnevu; takrat raje uporabimo rožnate, nežno vijolične in pastelne odtenke. Pri čem nam bo torej koristila rumena? Ker spodbuja delovanje možganov, nas prebuja in krepi živčni sistem ter nas spravi v pogon, bo ob oknu delovnega prostora stimulativno delovala cvetlična greda s cvetlicami v rumenih odtenkih. Rumena blagodejno vpliva tudi na delovanje trebušne slinavke, jeter in žolčnika.

Temeljna barva narave

Zelena je osnova rastlinskega sveta in je znana kot barva srčne čakre. Naravni odtenki zelene so vsakomur prijetni. Zelena nam pomaga, da se lažje povežemo z drugimi ljudmi, in odpravlja čustveno negotovost. Vsakič, ko po napornem dnevu pogledamo na svežino rastlin in drugih zelenih elementov, se ob tem umirimo. Že pogled na urejeno trato vliva optimizem. V naravi in na vrtovih najdemo najrazličnejše odtenke zelene, in kadar smo obkroženi z zelenjem, začnemo dihati počasneje in globlje ter se zlahka umirimo in napolnimo s pozitivno energijo. Ta barva ustvari občutek prostranosti in vnaša ravnotežje v življenje.

Barva miru

Modra je barva intelekta, ne nazadnje to barvo najdemo tudi v besedi modrost. Ta barva nas pomirja in je povezana z grlom in ščitnico. Znižuje krvni tlak in preprečuje vnetja, temno modra pa omogoča tudi boljše spanje. Na vrtu je modra redkeje prisotna, ker imajo ljudje pogosto raje živahne barve, kljub vsemu pa je lahko tudi modra izjemno privlačna. Cvetoč kotiček, ki ga napolnjujejo modre perunike ali hrušice in hijacinte, so pravcata oaza miru in sprostitve. Modrina namreč pomirja duha, ker pa se lepo sklada z drugimi barvami, jo lahko dopolnimo z belo, ki simbolizira čistost in v vrt vnaša svežino, ali pa jo nežno poživimo z rožnato barvo. Kontrasti, ki jih prinašata rdeča ali rumena, so v kombinaciji z modro zanimivi takrat, kadar želimo ustvariti živahen in igriv vrt. Porodnicam naj bi podarjali modre in nežno vijolične cvetlice, ki izražajo mir, enotnost, zvestobo (spominčice) in vdanost.

Vijolična je barva za dušo

Drugačna od modre je vijolična, ki pomaga doseči duševno ravnovesje in spodbuja intuitivnost, domišljijo ter pomaga odpraviti strahove. Zmanjšuje občutek lahkote in uravnoveša prebavo. Sivka, za katero je znano, da ima tudi razkuževalni učinek, lahko s svojimi ljubkimi cvetovi in prijetnim vonjem spodbudi ustvarjalnost in umetniški navdih. Tisti, ki jih vijolična barva močno privlači, morajo paziti, da ne začnejo živeti samo v domišljijskem svetu.

Bela in črna

Bela in črna nista barvi, temveč sta svetlobi, ki ju zaznava oko. Svetloba je spekter rdeče, oranžne, rumene, zelene, modre in vijolične (vse te barve so tudi v mavrici). Za belo svetlobo je značilno, da ima visoko vibracijo, je redkejša in osvežujoče vpliva na naš organizem, medtem ko ima črna nizko vibracijo, je gostejša in akumulira energijo. Bela ponuja varnost, mir in zavetje ter nam pomaga pri duševnem, čustvenem in umskem čiščenju. Preveč bele lahko deluje hladno in ustvarja občutek osamljenosti. Črna učinkuje skrivnostno in je pasivna. Zanjo velja, da pogostokrat preprečuje razvoj in spremembe. Zato je treba poskrbeti, da tako belo kot črno ustrezno kombiniramo z različnimi barvami, da bo njihov učinek pozitiven.

Fotografije: Jasna Marin