Ko so se najemniki izselili iz dotrajanega mansardnega stanovanja, sta lastnika priložnost izkoristila za prenovo. Pa ne za nove najemnike ali turiste, pač pa zase: na pragu svojih tridesetih sta si tu zaželela urediti svoj prvi skupni dom. Slabo stanje stanovanja in njun majhen proračun niso obljubljali veliko; dokler se nista povezala z mlado ekipo arhitektov iz studia idea:list. In rezultat? Stanovanje, kot ga lahko najdemo v kateri od svetovnih metropol.

Prenova, ki je od arhitektov zahtevala dobršno mero inovativnosti in ustvarjalnosti, se je sprva osredotočila na najpomembnejše: sanirati je bilo potrebno nepravilno izveden spuščeni strop mansarde, zaradi katerega se je v stanovanju že začela pojavljati plesen. Poleg tega so odstranili stari parket in izravnali tlake; hkrati pa so premaknili tudi nekatere inštalacije, ki so bile ključne za boljši izkoristek tlorisa.

Stanovanje pred prenovo

Da bi se izognili nepotrebnim stroškom, so prebili zgolj eno od sten, s čimer so povezali osrednji prostor; vogal, ki je s tem ostal, pa izkoristili za nov, osrednji prostorski element. Ne le, da opečni vogal ustvarja fizično vozlišče (okoli njega se zvrstijo vhod, kuhinja, jedilnica in dnevna soba), pač pa ustvari tudi osrednji vizualni poudarek, ki našo pozornost od poševnin mansarde povleče v notranjost, proti njenemu trdnemu jedru.

Zidaki, s katerimi so obložili kotni element, so nekoč pripadali že porušenemu industrijskemu objektu. Z nekaj truda so jih očistili, razrezali in ponovno uporabili. Fuge so namenoma v barvi opek, s čimer so arhitekti želeli iskreno izpovedati, da je obloga le estetski dodatek. Opeke pa niso edini reciklirani element v prostoru: stari hrastovi hlodi, ki so dolga leta čakali v delavnici lastničinega očeta, so postali jedilna miza, kuhinjski pult in police. S tem se je v prostor vnesla posebna toplina, pa tudi edinstvena sentimentalna vrednost.

Veliko pohištvenih elementov je večnamenskih, s čimer služijo vse bolj aktivnemu domačemu življenju uporabnikov. Dnevna soba se lahko spremeni v dodatno spalnico za goste; kuhinjski otok na koleščkih je lahko tudi zajtrkovalnica, dodatna delovna površina oziroma prostor za shranjevanje kuhinjskih pripomočkov; če pa lastnika potrebujeta več prostora – ob domači zabavi, na primer -, pa se kuhinjski otok preprosto umakne.

Izbrani materiali – kovina, opeka, les – ter uporabljeni kontrastni barvni toni so podlaga za prijeten in vibranten dom z industrijskim pridihom, ki bo lastnikoma služil kot izhodišče za ustvarjanje novih, skupnih spominov.

Interier: idea:list studio

Fotografije: Blaž Gutman