V svoj sanjski vrt v Gameljnah pri Ljubljani nas je povabila Gabrijela Kermavner. Pred upokojitvijo je bila modna kreatorka pletenin in to svoje znanje s kombinacijami barv, struktur in tekstur zdaj spretno uporablja pri vrtnarjenju. In res, ko smo se sprehodili skozi vrt, ki meri le 300 kvadratnih metrov, nas je povsem očaral.

Vrt Gabrijele Kermavner je nastajal kar nekaj časa, približno 25 let. Najprej je bil bolj travnat, več je bilo zelenjavnih gredic, sčasoma pa se je pokazala potreba po vedno več prostora za okrasne zasaditve. Sploh po upokojitvi se je Gabriela dela lotila resneje, svojo odpravnino je porabila za urejanje potk in zidanih dodatkov in še danes pravi, da ji ni žal, da se je dobro odločila.

Kot v vsakem vrtu se tudi v njenem zasaditve spreminjajo. Ene rože se razrastejo, druge izginejo, so pa tudi take, ki so ji zelo pri srcu in se jih nikoli ne naveliča. Veliko je takšnih, ki večkrat cvetijo, precej je hortenzij, vrtnic, sem in tja zagledamo kakšen japonski javor, v senci in loncih so hoste … Skratka, vse je narejeno tako, da je v vsakem letnem času vrt lep ter da ponuja prizore z različnimi barvnimi odtenki in oblikami socvetij.

»Marsikdo mi je že rekel, da je vrt zanimiv tudi zato, ker je v vsakem času cvetenja nova zgodba, so nove barve, so nove rastline. Saj mogoče zato kakšne revice tudi malo trpijo, da so preveč na gosto posajene, pa tudi zaradi tega mogoče kakšna omaga. Ampak ja, jaz na ta način delam. Tu ustvarjam, to je moj atelje.«

Nove rastline Kermavnerjeva izbira na več načinov. Nekatere jo premamijo v vrtnarijah, veliko spremlja tudi knjige in svetovno znane vrtove po internetu, sledi trendom. V glavnem jih kupuje doma, naročila pa jih je tudi že s Holandije. Kot pri oblikovanju pletenin jih nato kombinira po barvah in strukturah, vse skupaj pa potem na vrtu začini še z izbranimi okrasnimi predmeti, zlasti dekoracijami iz železa.

»Moj oče je bil kovač in izgleda, da imam še jaz eno afiniteto do tega materiala in zaradi tega je precej železnih predmetov,« potrdi in zaključi, da je vesela in zadovoljna, če najde kaj primernega. »Ampak moram reči, da je kar težko najti lepe stvari, nisem zlepa zadovoljna. Sem kar izbirčna za te dodatke.«

Foto: Arhiv lastnice