Klasična zasnova staromeščanskega stanovanja v Ljubljani s prehodnimi sobami, dolgim hodnikom in dostopom na balkon le skozi kopalnico je bil neprimeren dom za mlado družino.

Arhitektka Brina Vizjak se je zato odločila za radikalno prenovo. Z rušenjem nepotrebnih sten, ki so ločevale hodnik in balkon od ostalih sob, je pridobila ne le na površini in funkcionalnosti posameznih prostorov, pač pa tudi novo krožno pot med tako nastalimi enotami. Vsi bivalni deli se zdaj povezujejo skozi majhen, a svetel balkon, ob katerega je še vedno umeščena tudi kopalnica. Kljub manjši kvadraturi slednje, je v njej vseeno svoj prostor našla tudi kopalna kad, iz katere se zdaj odpirajo razgledi preko balkona na mesto.

Stanovanje AB, Brina Vizjak

Stanovanje je tako razdeljeno na tri dele: spalnica z veliko walk-in garderobo je umeščena na en skrajni pol, otroška soba na drugega. V velikem vmesnem prostoru pa so ob vhod in pretočni hodnik (ki je hkrati tudi prostor druženja) umeščeni dnevni prostori. Manjša dnevna soba je subtilen spoj starega in novega: dva večja pohištvena kosa – nevtralna sedežna garnitura in TV omarica v močni rožnati barvi – dajeta vizualno prednost parketu, položenem v ribjo kost, in visokim stropovom, okrašenim s stenskimi letvami.

Stanovanje AB, Brina Vizjak
Stanovanje pred prenovo in po njej.

Na drugi strani pa najdemo prostorno bivalno kuhinjo, ki jo osredinja velika jedilna miza. “Vikendi so pogosto v znamenju kuhanja in druženja s prijatelji, zato se je kuhinja z jedilnico premaknila v večji prostor. Kuhališče je postavljeno tako, da ima kuhar lep razgled na mesto skozi krošnje dreves in je hkrati del družbe,” pove arhitektka.

Izbrani materiali in barve – les, bela, rožnata in zelena – so sodoben dodatek presenetljivi arhitekturi, ki jo je arhitektka uspela z manjšim posegom odstreti in izpostaviti v popolnoma novi luči.

Interier: Brina Vizjak

Fotografije: Teodor Hribovšek