Oprema vašega doma je stvar osebnosti in okusa in praviloma ne bi smela slediti trendom. A manjši dekorativni triki zanetijo posebno iskrico, ki bo popestrila vaš že tako unikaten dom. Predstavljamo kopico izbranih trendov, ki bodo pomagali soustvarjati vaš dom v letu 2019.

Zemeljski toni

trendi 2019

Sterilni odtenki so out! Poleg žajbljevo zelene se v interier vračajo vsi naravni toni: rjava, temno zelena, peščena in opečnata pa barvi terakote in morja. Ti odtenki – sploh, če so kombinirani med seboj – bodo v prostor vnesli sproščujoč občutek, ki ga po navadi najdemo v naravi.

Nov slog – Japandi

trendi 2019

Če ste (skupaj z nami) mislili, da je skandinavskemu slogu dokončno odklenkalo, ste se motili. Oblikovalci za leto 2019 namreč napovedujejo kombinacijo sodobno-rustičnega pridiha skandinavskega sloga z oblikami in tradicionalno eleganco japonskega oblikovanja. Skupaj ta dva sloga (Japan + Skandi = Japandi) ustvarjata bogat in topel minimalizem, ki ga veselo pozdravljamo.

Obline

trendi 2019

Pohištvo z zaobljenimi robovi bo letos še kako priljubljeno. Kavči, naslanjači in stoli bodo organskih oblik, ki bodo – skupaj z ostalimi trendi – naše interierje približale naravi. Odločite se za oblazinjeno pohištvo v bolj drznih odtenkih, kot je smaragdno zelena, rumena, rožnata ali temno modra.

XXL umetnine

trendi 2019

Prazne stene poživite z velikanskimi umetninami: plakati, fotografijami in platni, ali pa s trendi tapiserijami in preprogami. Le da je velikega formata, da je živahno in da odseva vaš karakter.

Nepozaben strop

trendi 2019

Veliko smo slišali o poudarjenih stenah, letos pa v trend prihajajo poudarjeni stropovi. Strop lahko oblečete v geometrično tapeto, ga olepšate z odkritimi lesenimi nosilci ali pa zgolj poudarite s pravo barvo in usmerjeno svetlobo.

Ribja kost

trendi 2019

Če želite ustvariti sodoben ambient z veliko teksture, se odločite za vzorec ribje kosti. Ta eleganten vzorec odlično deluje na tleh, na steni ali lesenem pohištvu; žebljico pa boste zadeli na glavico, če se odločite za raznobarvno keramiko, položeno v tem vzorcu.

Etnični motivi

trendi 2019

Koncept globalizacije – ko je prav vsak kos pohištva ali dekoracije le klik stran in ko so potrošniki vse bolj zavedni glede vzhajajočih trendov na drugih koncih sveta – je vseprisoten. A globalizacija se počasi umika regijskemu tradicionalizmu, ki ceni, neguje in spoštuje dolgoletne tradicije bivanja in gradnje na določenem ozemlju in v interier in arhitekturo zavestno vklaplja oblikovne elemente, značile na regijo. Pri nas tako govorimo o reinterpretiranih gankih, o kamnitih stenah kraških hiš, v interierju pa o klopeh, pečeh in obilici lesa.

Udarne tapete

trendi 2019

Tapete bodo še bolj prisotne leta 2019, le da se umirjeni in kasični vzorci umikajo bolj domiselnim in ekstravagantnim potiskom z motivi iz narave in živalskega sveta. Takšna tapeta bo prelepo preoblikovala vašo kopalnico ali hodnik, ne bojte pa se je uporabiti niti na večjih površinah v dnevni sobi.

Wellness kopalnica

trendi 2019

Ta trend ne gre nikoli iz mode: kdo si ne bi želel nepozabnega razvajanja prenesti kar v svoj dom? Da bi kopalnico spremennili v oazo sprošanja, potrebujete le nekaj dodatkov: veliko lesa, rastlin, sveč, novih in mehkih brisač, pladenj za branje knjig v kadi in unikatne posode za vaše kreme, mila in šampone.

Teraco

trendi 2019

Teraco, pozabljena talna obloga iz 70. let prejšnjega stoletja, se vrača v interierje s še bolj vpadljivimi in živahnimi teksturami. Uporabljamo ga lahko kot talno ali stensko oblogo, namesto kuhinjskega ali kopalniškega pulta, vzorec pa je celo zapustil svoj osnovni material in se odslikava v dizajnih posteljnine, tapet, dodatkov za dom, tekstila in modnih dodatkov.

Rastline

trendi 2019

Rastline se v interierje vračajo že vrsto let – leto 2019 pa bo dekoriranje z rastlinami na vrhuncu. Letos bodo še posebej v trendu rastline s teksturiranim listjem, ki bo s kontrastnimi odtenki in vidnimi žilami v prostor vneslo drzen naravni poudarek. Z rastlinami boste ne le olepšali prostora, pomagale vam bodo pri naravnem čiščenju zraka in uravnavanju vlažnosti. Tako boste na lep in ekološki način poskrbeli za zdravo bivalno okolje zase in svojo družino.

Osebnost

trendi 2019

Seveda so trendi v veliki meri le vir inspiracij, a lahko služijo kot dober vodič pri opremljanju in dekoraciji vašega prostora. Sprehodite se še enkrat po predstavljenih trendih in opazujte, na katerih vam bo zastalo oko. Tega nato na svoj, unikaten način vpeljite v prostor in se ne bojte, če se bo – ali ne bo – vkapljal v celoto: le-ta je namreč odsev vaše osebnosti in naj bo tako kompleksna kot vaš karakter.