Tradicionalno rusko arhitekturo odlikuje les, ki desetletja kljubuje mrazu v nekaterih predelih države, današnja ruska arhitektura pa se tako kot drugod po Evropi naslanja na dolgoletno tradicijo in jo interpretira v sodobni formi. V gozdovih v bližini Sankt Peterburga se nahaja nadvse zanimiva lesena lepotica, ki se povsem spoji z naravo.

Lastniki so nalogo zaupali mlademu arhitekturnemu studiu Horomystudio, ki je arhitekturni koncept gradil na organski topografiji gričevnatega območja. Pri oblikovanju objekta so skušali ohraniti kar največ obstoječih dreves ter tako kar najmanj posegati v okoliško naravo. Pritličje, kjer se nahajajo garaža in sobe za shranjevanje, je zasnovano kot podaljšek hriba, zato so pri njegovem eksterijerju uporabili lokalni temni kamen. Bivalni prostori se nahajajo v prvem nadstropju, od koder se raztezajo najlepši pogledi na okoliški gozd in bližnjo reko.

Pri oblikovanju hiše so se zanašali predvsem na lokalne materiale, fasada je v večji meri lesena, iz lokalnega macesna, interjer pa iz hrasta. Fasada ne odseva le sodobnih arhitekturnih rešitev, detajli namreč razkrivajo predvsem zgodovinsko in kulturno tradicijo območja. Okna se tako ponašajo z drznimi polkni, okrašenimi z izrezljano dekoracijo. Arhitekti so z leseno fasado objekt potopili v gozd, temu primerna je tudi izbira zaščitnih barv.

Kot poudarjajo arhitekti so želeli v hiši združiti sodobne rešitve, predvsem tehnološkega značaja, in arhitekturno tradicijo območja. V objektu najdemo kopico premišljenih rešitev. V primeru požara se tako balkon spusti, kar omogoča dostop gasilnega avtomobila.

Interjer je na prvi pogled hladen, moderen, za nekaj več topline poskrbi les v kombinaciji s kamnom. Manjša kuhinja in jedilnica se nadaljujeta v prostorno dnevno sobo. Poleg dnevnih prostorov je v nadstropju še spalnica s samostoječo kadjo, ki se ozira proti zelenemu gozdu. Ob bivalnih prostorih je nanizana intimna terasa, obrnjena proti bregu. Druga terasa se nahaja v pritličju, kjer se je mogoče pogreti tudi ob kaminu.

Arhitektura: Horomystudio

Fotografije: Dima Tsyrenshchiko