Bela hiša v oljčnem nasadu

Na peti italijanskega škornja, sredi čudovite kraške nižine Valle d'Itria stoji hiša za počitniško bivanje družine, vstavljena v nasad oljk. Njena belina se staplja z grajeno krajino, medtem ko hiša izstopa s svojimi sodobnimi arhitekturnimi detajli.

0

Hiša, velika 112 m², ponuja obilico prostora za počitnikovanje družine. Notranjost je urejena skromno – dve spalnici dopolnjuje odprt bivalni prostor, ki se odpira na pokrito teraso -, zato pa je bogatejša njena zunanja ureditev, ki se subtilno spaja s krhko kulturno krajino, v katero je umeščena.

Dnevni prostori so umeščeni na severno stran, ki ponuja najlepše razglede na okoliško pokrajino. Gravitacijski center je velik kamin, ki hkrati deli in združuje dnevni kotiček od obedovalnega. V kuhinji protagonizem prevzema velik kuhinjski otok.

Dve spalnici s pripadajočima kopalnicama sta umeščeni na južno stran objekta, z okni pa se odpirata na vzhod in zahod. Južna fasada je namreč skoraj popolnoma slepa, tako da je notranjost hiše zaščitena pred vročim apulijskim soncem.

Severna stran se odpira na pokrito verando s sodobno interpretiranim portikom, ki ponuja tisti medprostor (med zunaj in znotraj), ki ga lahko uporabljamo v vseh letnih časih. Od tam nas pot iz kamnitih nastopnih ploskev popelje do bazena, ki zavzema privilegiran položaj na parceli – z neoviranim pogledom na dolino, belo vasico Cisternino in romantični Brindisi. Bazen dopolnjuje majhna vrtna senčnica, pokrita z bambusom, pod katero sta umeščeni tako letna kuhinja kot zunanja kopalnica s prho.

Fasada je tradicionalna – bel apneni omet je na mestih dopolnjen s fasado iz suhozida. Zunanji tlaki so iz lokalnega kamnoloma, vse nadstrešnice pa so iz belo barvanega jekla in krite z bambusom.

Notranjost je sodobnejša – karakterizirajo jo kontrasti med belino sten, sivino mikrocementnih tlakov, črnimi vrati in okni ter umirjenimi barvami pohištva.

Lastniki so veliko poudarka dali tudi trajnostnosti objekta in uporabi obnovljivih virov energije. Tradicionalna bela barva fasade preprečuje poletno pregrevanje, velika okna pa so opremljena z motoriziranimi roletami, ki ščitijo pred vdorom sonca. Na strehi je postavljena večja mikroelektrarna, ki poganja toplotno črpalko z možnostjo hlajenja. Hiša ima vgrajen sistem zbiranja deževnice, ki se nato spet uporabi na vrtu.

Lokalni materiali, zunanja ureditev, v kateri protagonizem prevzemajo velike skale, in minimalizem vseh gradbenih posegov so poskrbeli, da se je hiša z vsemi pripadajočimi objekti mehko usidrala med dve vrsti oljčnega nasada.

Arhitektura: REISARCHITETTURA

Fotografije: Alessandra Bello

Prejšnji članek50 m² za 5-člansko družino
Naslednji članekNenavadna hišica A-frame v srcu Skalnatega gorovja
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *