Strop ni samo običajen del hiše, za katerim skrivate napeljave in strešne tramove. Z njim lahko uravnavate tudi količino svetlobe in ustvarite posebne učinke.

Čeprav so za veliko večino ljudi izbira notranjih barv ter stenskih in talnih oblog najbolj atraktivni elementi doma, lahko tudi strop prispeva veliko k izbranemu slogu. Vpliva na videz in atmosfero ter tudi na udobje. Obstaja več tipov stropov, ki so lahko višji ali nižji, odvisno od tega, kakšno počutje želite ustvariti v posamezni sobi. Visoki stropi, na primer, zahtevajo več dodatne umetne svetlobe zvečer in ponoči, saj se njena intenziteta zmanjšuje z razdaljo, ki jo mora prepotovati. Bo pa višji strop prostoru ponudil več naravne svetlobe. Po drugi strani nižji stop deluje bolj intimno, zahteva manj umetne svetlobe, nudi pa tudi manj naravne. Če v takšnem prostoru naenkrat prižgete preveč luči, se bo zdel zelo utesnjen in imeli boste občutek, kot da strop pada.

Standardna višina stropa se sicer giblje okoli 2,5 metra, vendar je lahko tudi višja. Nekakšno pravilo naj bi bilo, da večji, kot so prostori, višji naj bodo stropi. In če ste naveličani tipičnega ravnega stropa, obstaja še več različnih možnosti, ki služijo tako funkcionalnim kot dekorativnim namenom.

Poševni strop

Poševni strop vizualno deluje višji, kot je v resnici. Pogost je v nadstropnih hišah, zlasti dnevnih sobah v prvem nadstropju. Sledi obliki strehe dvokapnice ter je hkrati funkcionalen in luksuzen, prostoru daje veličino. Lepo se poda tudi v jedilnice in spalnice.

Spuščeni strop

Spuščeni strop je običajno izveden tam, kjer je treba skriti ventilacijo in električne inštalacije. Pogost je v kuhinjah, pisarnah, kot tudi v gledališčih in kino dvoranah. V slednjih mu dodajo akustične panele za izboljšanje zvoka in dušenje hrupa.

Razgaljeni tramovi

Večina tramov je običajno skrita za samim stropom, vendar nekateri izrecno želijo, da ostanejo razgaljeni. Gre za tradicionalno izvedbo stropa, ki pa je v modernejših različicah pogosto barvan belo in kombiniran z velikimi strešnimi okni. Tako dosežemo sodobni podeželski učinek.

Izrezani strop

Strop pomaga definirati prostor. Ker je višino tal težje regulirati, lahko to storite s stropom, in sicer s tako imenovanim izrezanim stropom. Videti je, kot bi se srednji del stropa dvignil, pri čemer je v ta del običajno nameščena razsvetljava in je tudi barvno drugačen od preostalega stropa.

Iz gips plošč

Gips je negorljiv mineralni material, uporaben za stene in strope. Gips plošče se podajo v večino interierjev in z njimi ste lahko prepričani, da imate nevnetljiv, trpežen in zvočno izolativen strop. Vendar pa gips plošče niso primerne za površine, ki so zelo izpostavljene vlagi in drugim ekstremnim pogojem.

Betonski strop

Betonski stropi so močni, trpežni, akustični in prenesejo več teže kot leseni. Pri betonskem stropu tudi ne boste slišali korakov iz zgornjega nadstropja. Debelina stropa je odvisna od obremenitev, ki jo mora zdržati.

Kupolast strop

Kupolasti slog je še ena od možnosti, kako se izogniti ravnemu stropu. Običajno odbija zvoke in ustvarja odmev. Pogost je v večjih domovih in ima impozanten učinek. Kupola je včasih steklena ali v vitraž tehniki, da prepušča v notranjost čim več naravne svetlobe.

Mrežast/kasetni strop

Če želite v prostor vnesti dodatno dimenzijo in karakter, ni nič boljšega kot mrežasti strop. Ta ima zlasti dekorativni učinek, saj povsem spremeni videz sobe, odvisno od vzorca mreže.

Fotografije: Pinterest