Desetletja nazaj ste si le z zelo bujno domišljijo lahko predstavljali, da bi vam poštar v nabiralnik vrgel položnice za ogrevanje in elektriko, na katerih bi bil naveden le drobiž. Danes pa je to mogoče. Potrebujete samo dve sestavini: toplotno črpalko (TČ), ki izdatno zmanjša stroške ogrevanja, in mikro sončno elektrarno (MSE), ki vam pridela lastno elektriko. Vaše gospodinjstvo je s tem popolno energetsko samozadostno!

Prednosti kombinacije MSE in TČ

Kaj ko bi namesto elektro položnic z visokimi zneski raje plačali dolge počitnice, si kupili nov avto ali celo privarčevali za manjše stanovanje? Obenem pa bi vas seveda doma čakalo ogreto stanovanje, topla voda in elektrike dovolj za vse vaše potrebe. Kombinacija toplotne črpalke in mikro sončne elektrarne to omogoča. Z elektrarno namreč proizvedete električno energijo za svoje potrebe, in sicer kar na strehi svoje hiše, pridobljena sončna energija pa bo poskrbela tudi za obratovanje vaše toplotne črpalke. Na ta način lahko fiksne mesečne stroške ogrevanja in električne energije ne samo prepolovite, ampak zmanjšate na minimum.

Poglejmo na primeru: če na objekt, ki ni najnovejše gradnje in v katerem za ogrevanje in pripravo sanitarne vode uporabljate toplotno črpalko, namestite elektrarno nazivne moči 11 kW, lahko namesto 1.459,21 EUR letno (121,60 EUR/mesečno), kolikor po oceni GEN-I porabi tak gospodinjski odjemalec brez elektrarne, za oskrbo z električno energijo odštejete le približno 165,61 EUR letno oziroma 13,80 EUR mesečno.

Kombinacija mikro sončne elektrarne in toplotne črpalke pripomore tudi k ohranjanju okolja, saj na ta način zmanjšuje emisije CO2 za dobrih 5 ton na leto, kar je enako ohranitvi 20 dreves. Toplotna črpalka prav tako ne onesnažuje ozračja z izgorevanjem in uporablja ozonu prijazna hladilna sredstva.

Zakaj so toplotne črpalke učinkovitejše od drugih načinov ogrevanja?

Toplotne črpalke imajo več prednosti pred drugimi oblikami ogrevanja. Najpomembnejša prednost je cenovna ugodnost, saj dajejo do štirikrat več toplote za isti denar, poleg tega jih lahko uporabljate celo leto za hlajenje, filtriranje zraka in razvlaževanje. Prav tako so varne in preproste za uporabo. Za razliko od kaminov in grelcev oddajajo toploto nizke gostote, ki je prijazna otrokom in starejšim, toplotno črpalko pa lahko enostavno upravljate celo na daljavo, kar povečuje vaše udobje.

Nadaljnja prednost pa je, da se pri opremljanju stavb s toplotnimi črpalkami izognete tudi številnim stroškom in posegom, ki so nujna stalnica pri drugih načinih ogrevanja, kot je na primer kurilnica, peč, skladiščni prostor za kurivo, prav tako ni stroškov nabave rezervoarja, izjemno dragih plinskih priključkov, gorilnika, kakor tudi ne gradnje dimnika in kasnejših visokih stroškov vzdrževanja. Pri ogrevanju s toplotno črpalko črpate 3/4 potrebne energije s pomočjo naravnih virov in dosežete izjemno nizke stroške ogrevanja in ohlajevanja.

GEN-I Sonce vam omogočajo nakup in montažo toplotnih črpalk tipa zrak/voda vodilnega slovenskega proizvajalca. Plačilo vgradnje toplotne črpalke je možno z ugodnim 7-letnim brezobrestnim odplačilom.

Subvencija Eko sklada

Pri investiciji v toplotno črpalko tipa zrak/voda lahko izkoristite subencijo Eko sklada v treh nivojih, in sicer je višina nepovratne finančne spodbude odvisna od načina vgradnje in znaša:

  • do 20 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 1.000 EUR, pri prvi vgradnji ogrevalnega sistema v stanovanjski stavbi oziroma če toplotna črpalka ni zamenjala stare kurilne naprave (na celotnem območju Republike Slovenije),
  • do 40 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 2.500 EUR, pri zamenjavi stare kurilne naprave z novo toplotno črpalko na območjih občin, kjer ni sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka ali
  • do 50 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 3.200 EUR, pri zamenjavi stare kurilne naprave z novo toplotno črpalko na območjih občin, ki imajo sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka.

Nekatere občine za vgradnjo toplotne črpalke nudijo še dodatna občinska sredstva (denimo Trbovlje in Zagorje ob Savi), njihov glavni namen sofinanciranja pa je v prvi vrsti zmanjšanje emisij v zraku in prehod na obnovljive vire energije.  

Več o toplotnih črpalkah lahko preberete tukaj, če želite pridobiti ponudbo za kombinacijo MSE in TČ pa enostavno izpolnite spletni obrazec.

Fotografije: GEN-I sonce