Ko pomislimo na marmor, se nam pred očmi pogosto narišejo veliki, hladni prostori z marmornatim podom ali stenami. Pa vendar je marmor veliko več kot to in si zadnja leta spet vse bolj intenzivno vtira pot v notranji dizajn. Bo našel svoje mesto tudi pri vas? Vsekakor ga uporabite v majhnih dozah, kot le posamezne elemente in poudarke v prostoru, saj zanj še kako velja rek »manj je več«.

Kako na inovativen način povabiti marmor v svoj dom ter ustvariti vtis glamurja in luksuza? Razen kot obloga za tla in stene je marmor primeren tudi kot material za pohištvo. Je močan, trpežen in z več desetletno življenjsko dobo. Zato ne oklevajte z investicijo v kakšen marmornat kos pohištva, na primer večjo ali manjšo mizo. Ali pa razmislite o marmorju v kuhinji, na primer za delovno površino ali kuhinjski otok oziroma ga nenazadnje povabite v kopalnico ali jedilnico. Spodaj boste našli predloge, kako popestriti dom s tem imenitnim kamnom.

Marmorna pregrada

Odprti tlorisi so zelo priljubljeni, naj bo v velikih objektih ali majhnih stanovanjih. Dajejo vtis prostornosti, širine, njihova pomanjkljivost pa je pomanjkanje zasebnosti, intimnosti. Če želite za nevsiljiv način razdeliti prostor na dva dela in hkrati ohraniti njegovo odprtost, si pomagajte z marmornimi stebri ali slopi.

Nobene potrebe tudi ni, da bi steber segal od tal do stropa. Lahko si omislite zgolj polovično marmorno pregrado.

Kot del stene ali tal

Izberite si ali steno ali tla in ju oblecite v marmor. Če bi bilo oboje marmorno, bi prostor deloval preveč hladno in celo odbijajoče. Tako pa boste vanj prinesli ravno prav elegance.

Razmislite morda o marmorni steni v kuhinji, kopalnici ali spalnici. Tu pride najlepše do izraza marmorna stena za vzglavjem postelje.

Imate marmor raje po tleh? Potem ga umestite v predprostor, ki je tradicionalno nekoliko bolj formalen, poleg tega marmor že takoj ob stropu v stanovanju ustvari dober vtis.

Kot pohištvo in dodatki

Če niste ravno privrženec marmorja v tako obsežni obliki, poskusite le s posameznimi marmornimi elementi. Tu pride v poštev marmorno pohištvo, kot so razne mize, pri katerih leseno, stekleno ali kovinsko mizno ploščo nadomesti marmor, morda marmorni pult v kuhinji ali pa zgolj marmorni podstavek pri namizni ali talni svetilki. Možnost je res veliko.

Marmor je trpežen material in pohištvo iz njega bo zanesljivo doživljenjsko, prenašalo bo udarce, praske in prah. Pa tudi slabo vreme, če bo nameščeno na terasi ali balkonu.