Kadar iščete lonček z nageljnovimi žbicami, ki ga niste videli že od zadnje zime, premetavate predale in police, si verjetno želite, da bi imeli boljši način shranjevanja začimb. Najsi jih uporabljate vsak dan ali pa ste le občasni kuhar, vam bodo spodnje ideje, kam in kako pospravili lončke z dišečo vsebino, zelo olajšale delo v kuhinji.

Ščepec sladke paprike in popra sta dobrodošla skoraj v vsaki jedi, številni lončki z začimbami na pultu pa kuhinjo naredijo neurejeno in vam povzročajo nejevoljo, saj med njimi nikoli ne najdete tistega, ki ga potrebujete. Kam torej pospraviti začimbe, da se boste naslednjič izgnali iskanju pravega in hrkati imeli pospravljeno delovno površino? Možnosti je več – lahko je to stenski regal, polica, stojalo, predal ali magneti – vsekakor pa izberite tisto, ki najbolj ustreza vašemu načinu dela v kuhinji. Lončke z začimbami imejte tudi primerno označene (z nalepkami na pokrovčku ali steklenički), s čimer se boste izognili nepotrebnemu podvajanju in boste v trgovini naslednjič kupili res samo tiste, ki vam manjkajo.

Pod omaricami

Pult osvobodite tako, da začimbe preselite na steno ali pod zgornje kuhinjske elemente v bližini štedilnika. Razporedite jih lahko tudi na polico z robom, ki preprečuje, da bi lončki zdrsnili z nje, ali pa na stenski regal, ki je lahko lesen ali kovinski.  

Josph Joseph

Magnetni sistemi

Tudi magnetni sistem shranjevanja začimb je sila praktičen. Zanj potrebujete lončke z magnetnim pokrovčkom ter hladilnik ali tablo, kamor boste pritrjevali lončke. Namesto table lahko uporabite tudi kovinsko vodilo, ki ga na primer pritrdite pod spodnje kuhinjske omarice in nato nanj »prisesate« lončke.

Yamazaki

V predalu

Še eno od možnosti shranjevanja začimb ponujajo predali. Vanje lahko postavite plastične ali lesene organizatorje, namenjene izključno začimbam ali pa se znajdete in jih izdelate sami. Potrebujete širši samolepilni penast trak z utorom, ki preprečuje, da bi se lončki kotalili sem ter tja. Trak v več vrst prilepite na dno predala.

Martha Stewart Collection

Viseče

Seveda lahko lončki z začimbami tudi visijo. V ta namen potrebujete nastavek s kavlji, ki ga pritrdite pod zgornje kuhinjske elementa, medtem ko naj bodo začimbe zaprte v lončke pokrovom, ki ima žičnato ogrodje. V retor kuhinji so takšni itak nepogrešljivi, v moderni bodo pa prava popestritev. 

LisasKitchenShop

V epruvetah

V kuhinji se na tak ali drugačen način dogaja kemija, zato epruvete ne bodo prav nič moteče. Napolnite jih z začimbami, opremite z nalepkami in postavite v stojalo. Zdaj se kemijski poskusi v loncu lahko pričnejo.  

Skordo

Fotografije: Pinterest