Prižgane svečke, prt s prazničnimi motivi, najboljši porcelan, pribor in kristalni kozarci – vse to pripomore, da je vzdušje za mizo na božični večer ali silvestrovo res nekaj posebnega. Prazniki so čas druženja in z razkošno pogrnjene mize jedi še bolj teknejo.

Priprava mize je danes precej preprosta, kljub vsemu pa je dobro, da upoštevamo nekaj osnovnih pravil.

Postavitev pribora se ne razlikuje glede na priložnost, temveč je odvisna od tega, kaj bomo jedli in koliko hodov bomo imeli. Pribor mora biti postavljen v vrstnem redu, kot ga bomo uporabljali, od zunanje strani proti krožniku. Vilice postavimo na levo, žlico in nož na desno stran krožnika. Rezilo noža mora biti obrnjeno proti krožniku. Nad krožnik položimo pribor za sladico, lahko pa ga prinesemo naknadno, ko serviramo sladico. K pogrnjeni mizi sodijo tudi barvno usklajeni prtički, ki jih lahko položimo na sredino krožnika, ali na levo stran, pod vilico ali ob njej.

Kozarce razporedimo desno nad krožnikom. Velja nepisano pravilo, da kozarec za rdeče vino praviloma postavimo v linijo z nožem za glavno jed, sledijo kozarec za belo vino, za penino in kozarec za vodo. Kozarec za vodo naj bo vedno na skrajni desni in tako pri roki pred kozarci za vino. Pecljate kozarce držimo za pecelj, kozarce brez peclja pa na sredini.

Če imamo možnost, običajne krožnike na praznično pogrnjeni mizi nadomestimo s tistimi za posebne priložnosti. K servisu iz porcelana obvezno sodi bolj slavnosten pribor, na primer z močnejšimi gravurami, reliefi ali iz različnih materialov. Nekateri proizvajalci vzorce na priboru celo poenotijo z vzorcem na porcelanu.

Če imamo na voljo le krožnike, ki jih uporabljamo vsakodnevno, praznični učinek dosežemo z izbranimi dodatki in prazničnim aranžmajem. Pri pripravi mize izberimo stil, ki nam je blizu in se ujema s preostalo dekoracijo v stanovanju. Rdeča je stalnica božičnega okrasja, a če nam je bolj všeč manj kričeče okrasje, izberimo belo, srebrno in miza bo videti, kot bi jo ošvrknili angeli. Videz luksuza bomo dosegli, če bomo vnesli lesketajoče bleščice in zlato barvo v vseh odtenkih. Če bodo za praznično mizo tudi otroci, ustvarimo igrive pogrinjke s snežaki, jelenčki in drugimi pravljičnimi bitji. Malce bolj ustvarjalni otroci lahko s hama perlicami naredijo ledene kristale, ki jih razporedimo med krožnike. Kadar nimamo ideje, kako okrasiti mizo, je dovolj že ena sama dišeča vejica, storž ali sveže cvetje. Zelena barva in naravni materiali delujejo pomirjujoče, v dom prinesejo košček narave, ob tem pa tudi lepo dišijo.

Čarobno vzdušje bomo pričarali, če bomo namesto luči prižgali sveče. Razporedimo jih na sredo mize; eno, dve, tri ali več njih. Temni meseci so hvaležni za vsako lučko, ki zasveti. Sveče so namreč simbol upanja v temi in znanilke nečesa dobrega, svetlega.

Naj bosta božič in silvestrovo letos resnično veličastna. Potrebujemo le malo domišljije in dom bo zažarel kot v pravljici. Pokukajte med naše predloge in zagotovo boste našli tistega pravega za vašo praznično mizo!

Vir fotografij: Pinterest