V naših oddajah večkrat predstavimo sodobne hiše, med njimi tudi nekatere udobneje zasnovane. Ena takih stoji blizu Celja in se od drugih loči tudi po res dobro načrtovanem vrtu, na katerem ne manjka ničesar. Pri tem imamo v mislih ne samo pestro zasaditev, zelenjavni in sadni vrt, ampak tudi možnost rekreacije in sprostitve za družino in prijatelje.

Hiša in vrt okrog nje sta umeščena na rob naselja, zato se stanovalcem odpirajo pogledi na zeleno dolino pred hišo, obrobljeno z gozdovi. Vrt obdaja komaj opazna ograja, brez katere ni mogoče preprečiti, da se gozdne živali ne bi lotile vrtnin in okrasnih rastlin.

Hiša in vrt sta umeščena na rob naselja, v katerem se odpirajo pogledi na zeleno dolino.

Ob hiši so uredili velik prelivni naravni bazen, ki omogoča sproščeno ohladitev in razgibavanje, poleg tega pa je tudi vabljivega videza. Voda v bazenu kroži skozi sistem filtrov in se na robu bazena preliva prek zaobljenega roba v tankem filmu, ki očara. Kdor uživa v tem bazenu, lahko prek prelivnega roba opazuje tudi privlačno okolico. Posebnost je tudi črna folija, ki obdaja notranji del bazena in zaradi katere gladina odseva nebo in oblake.

Osrednja točka vrta je velik prelivni bazen.

Bazen so postavili sodelavci podjetja Svilene linije, ki so uredili tudi druge dele vrta. Vrt je bil namreč deloma že zasajen, a sta Vesna in Bojan Čelan ponudila še svoje predloge glede drevnine. Izbrali so cvetlične drene, javorje in različne iglavce. Gredi ob bazenu sta ostali takšni, kot sta bili prvotno načrtovani. Postavili so tudi visoke grede za pridelavo domačih vrtnin in nasadili niz jagodičja.

Okrasne rastline na vrtu niso izbrane, da bi vzbujale pozornost z močnimi barvami cvetov. Večji pomen imajo odtenki zelene barve. Pomlad se razodene v svežih zelenih odtenkih, prek poletja se razprejo travni lati, med katerimi so nežni cvetovi sivke in gavr, jesen pa nastopi z barvitim plaščem listja na grmih in drevesih.

Pozoren opazovalec ne bo spregledal zastirke med okrasnimi rastlinami, ki jo tu predstavlja plast drobljenca oz. nekoliko bolj grobega peska. Ta ohranja vlago v prsti in preprečuje rast plevela.

Poleg peščene zastirke vzbudijo pozornost tudi posebej izbrane skale.

Družina, ki prebiva v tem domu, rada preživlja prosti čas zunaj. Zato so uredili pokrito teraso tik ob hiši, ki omogoča počitek tudi ob močnem soncu ali dežju. Druženju ob hrani in pijači pa je namenjena večja terasa izza hiše, na kateri lahko domači chef uresniči svoje zamisli in z njimi navduši goste …

Za hišo so uredili prostorno teraso, na kateri je tudi letna kuhinja.

Vrt je lep primer, ko lastniki želijo prijazno vzdušje razširiti tudi zunaj hišnih zidov. Čas, ki ga preživijo na vrtu, jih res poveže z naravo.

Fotografije: Bojan Čelan