Za izvedbo zapomnljivega interierja ne potrebujemo veliko: zadostuje osnoven izbor materialov in oblikovnih elementov. Kar kvalitetne interierje dela zapomljive, pa je kompozicija teh elementov v prostoru, njihovo ponavljanje in prevrednotenje, občutek za harmonijo, estetiko in karakter ambienta, ki tako nastane.

Družina si je želela dupleks stanovanje ob ljubljanski Špici preurediti v zračen in odprt interier z izrazitim karakterjem. Ozek in podolgovat tloris so s pomočjo arhitektov nekoliko odprli, nato pa napolnili z drzno in močno materialno lestvico, ki se ponavlja iz prostora v prostor – a nikoli na enak način.

Stanovanje pred prenovo:

Ogledala, les, bela, črna

Prostor so sprva dodatno optično razširili z ogledali, nameščenimi ob vhodno steno, vhod pa od bivalnega dela pregradili z atraktivno leseno pregrado, ki skozi spušča svetlobo, a usmerja gibanje po prostoru. Kuhinja v vedno trendi črno-beli kombinaciji s svojo U-obliko v celoti izkorišča dani prostor in družini zagotavlja veliko delovno površino ter prostor za zbiranje, druženje in posedanje za velikim kuhinjskim polotokom. Plitka viseča omarica nudi ravno dovolj prostora za kuharske sestavine in v sicer minimalistično oblikovano kuhinjo vnese domačen značaj.

Dnevna soba in jedilnica sta združeni v eni potezi. Mehke tkanine in skandinavski dizajn povezujejo obe funkcionalni enoti, ločiju pa jo posamezni poudarki. Tako nad jedilno mizo najdemo grozd visečih svetil, nad kavčem pa atraktivno vgrajeno omarico, ki v nišah izpostavlja izbrana umetniška dela. Za televizijo se ponovi element letvic, ki so tokrat pritrjene na steno in služijo kot dekorativni element.

Pritlična kopalnica je opremljena drzno – z romboidnimi ploščicami, postavljenimi v razgibano in dekorativno geometrično podlago, na kateri se v beli, črni in lesu zvrstijo kopalniški elementi.

Po zavitem stopnišču se povzpnemo v mansardo – v intimne prostore družine. V prav kraljevsko opremljeni spalnici se ponovijo elementi ogledal, lesenih letvic, vgreznjenih niš, mat črne in minimalistično bele, a tokrat v zelo drugačni kompoziciji: če je v pritličju končni učinek mladosten, zračen in razgiban, nas ritem, barve in pozicije elementov v spalnici zazibajo v popolno harmonijo, v prijeten spalni ambient. Poleg spalnice se nahaja še družinska kopalnica v kombinaciji bele, sive in lesa. Ogledala, osvetljena od zadaj, in majhen leseni detajl, ki nudi potrebne odlagalne površine za kozmetiko, sicer klasični ambient nadgradijo v domači wellness kotiček.

Naročniki so bili nad projektom in izvedbo navdušeni, zato so pri arhitektih naročili še opremo otroške sobice in kabineta, ki bodo izvedeni v prihodnjem.

Interier: Arhimodul

Fotografije: Piqant Photography