Študentska leta z razlogom veljajo za najlepše življenjsko obdobje; na žalost pa to dejstvo ne velja za sobe v študentskih domovih in stanovanjih. Oktober in odhod študentov na univerze se nezadržno bliža; s tem pa tudi čas za predloge kako v študentske sobe vnesti domačnost in udobje.

Bivanjski pogoji tekom študija navadno niso idealni. Študentje si mahne sobe in stanovanja delijo s sostanovalci, pohištvena oprema pa je večinoma utilitarna in neestetska. V prostorih navadno primanjkuje shranjevalnih površin, zasebnosti, mehkobe in prijetne osvetlitve; z malo domišljije pa se da tudi študentsko sobo urediti v prijeten Dom. Da, dom z veliko začetnico. Prvi korak k urejanju prostora je pospravljanje. Na pogled še tako žalostna soba po čiščenju zasije v povsem drugi luči; odsotnost navlake pa sobo tudi optično poveča.

Lepo urejena soba s premišljeno izbranimi dodatki na pogled deluje prestižneje. (vir: Cassidy Boatright za www.darlingmagazine.org)

Svetloba je v študentski sobi ključnega pomena. Poleg dobre generalne osvetlitve je za uspešen študij ključna tudi dobro osvetljena miza; zato velja investirati v dobro namizno svetilko. Med sproščanjem in druženjem s prijatelji pa bo dobrodošla tudi nežna osvetlitev; ki jo lahko zagotovimo s pomočjo (dišečih) sveč ali svetlobnih verig.

Nežna svetloba svetlobne verige in lončnice v prostor vnesejo romantično energijo. (vir: Urban Outfitters)

Z malce ročnih spretnosti se lahko izdelave pohištva lotimo sami – iz palet je mogoče izdelati prav spodobno posteljo, s pomočjo dveh nosilcev in lesene ploskve pa delovno mizo. Pohištven element, v katerega velja investirati je kvaliteten pisarniški stol, ki bo omogočal udobno sedenje med urami študija.

Za pohištvo ni potrebno zapraviti veliko denarja. (vir: www.imgfave.com/view/5639262?r=pin)

V študentskih stanovanjih navadno primanjkuje shranjevalnih površin, nakup omare pa velja za večji finančni zalogaj. Omare lahko nadomestijo tudi cenovno ugodnejša stojala za oblačila; za shranjevanje drobnih dodatkov pa lahko od doma prinesemo starejši družinski predalnik ter tako prostor vpnemo v lastno zgodovino.

Stojala za oblačila lahko nadomestijo omare. (vir: www.avenuelifestyle.com)

Beljenje, aplikacije tapet in drugi večji posegi v študentskih domovih in stanovanjih navadno niso dovoljeni, kar pa še ne pomeni da mora soba zato ostati dolgočasno prazna. Stene je mogoče cenovno ugodno prekriti z inspiracijskimi fotografijami, končni učinek pa izgleda skoraj kot tapeta. Še en preprost način za popestritev sobe so tekstilni dodatki ; na primer preproge, posteljnine, pregrinjala, okrasni vzglavniki in zavese.

Zanimiv kolaž inspiracijskih fotografij je ugoden način za popestritev sobe. (vir: www. www.bytezza.com)

Za čim bolj udobno bivanje je v ključna tudi možnost priprave hrane, zato je v študentskem domovanju dobrodošla kuhinja; lahko čisto minimalistična. Za osnovne potrebe povsem zadostujejo hladilnik, grelec vode, toaster ter nekaj polic za skodelice in shranjevalne škatle.

V študentski sobi je dobrodošla tudi mini kuhinja. (vir: Ikea)