Terasa je prostor, kjer se ljudje v toplih mesecih, ko se ptičji ščebet mehkobno prelevi v čričkov čvrket, radi prepustimo brezčasju in očarljivosti zelenega prostranstva.

Poznate tisti občutek, ko pridete po dolgem dnevu domov, nato pa stopite na teraso, se sprehodite po vrtu in že se počutite, kot bi vas pozibavajoči zeleni listi rastlin napajali z energijo? Tak učinek imajo na nas svež zrak ter zelene in cvetoče rastline.

Če imate na prostem urejeno teraso, ki jo z opremo in pripomočki vred lahko uporabljate namesto kuhinje in dnevne sobe, potem boste v lepem vremenu zagotovo več časa preživeli zunaj kot v stanovanju. Vendar mora biti prostor smiselno urejen.

V kombinaciji je pot do uspeha

Nekatere terase so takšne, da četudi nanje umestite več kosov pohištva, še vedno ne ponujajo vabljive scenografije in želenega udobja. Ne zadostujejo zgolj posamezni elementi, temveč je kombinacija vsega tista, ki pričara prijetno bivanje v tem posebnem zunanjem prostoru. Površina tal na terasi naj bo iz materiala, ki je skladen s hišo.

K modernim stavbam kubusnih oblik se običajno lepo prilegajo brušen beton, velikoformatni tlaki iz betona, lahko celo keramika. Ob klasične hiše ali tiste, ki izražajo močan podeželski karakter, se podajo lesene talne obloge, ne le iz tropskih lesov, temveč tudi iz termično obdelanih domačih vrst lesa, ki veljajo za precej trpežne. Priljubljene pa so tudi kamnite talne obloge. V porastu je prav tako uporaba lesno-polimernih kompozitov, saj so takšna tla nadvse trajna in odporna proti vremenskim vplivom in škodljivcem.

Streha nad glavo

Jutranji sončni žarki nežno božajo obraz in telo, čez dan pa je sonce zlasti poleti lahko peklensko, če ste mu neposredno izpostavljeni. Zato je dobro razmisliti, kako se boste zaščitili pred pripeko pa tudi pred padavinami.

Sodobni arhitekturni trendi teraso “zamaknejo” oziroma zasnujejo kot nišo v delu hiše, s čimer se zunanjost in notranjost resnično prepletata. Če niše nimate, je smiselno zasnovati dober nadstrešek s kakovostno kritino, ki zagotavlja zaščito, kakršno potrebujete. Za nadstrešek, zasnovan kot prizidek k hiši, je zaželeno, da povzame arhitekturna pravila hiše in se likovno čim bolj istoveti z uporabljenimi barvami, materiali ali teksturami hiše.

Če je nadstrešek izdelan kot samostojna konstrukcija, četudi pritrjena na nosilce na hiši, pa je dobro, da so materiali in barve usklajeni z balkonskimi in vrtno ograjo ter morebitnimi drugimi večjimi elementi na vrtu.

Dodatno senčenje

Pri nadstreški na terasi je dobro poskrbeti, da ne izgubite svetlobe sonca v notranjih prostorih. Običajno so namreč nadstreški umeščeni pred dnevno sobo ali kuhinjo. Tam je priporočljivo, da streho pokrijete s prosojno kritino, torej s kaljenim steklom ali polikarbonatnimi ploščami. V vročih mesecih pa na terasi s transparentno kritino obvezno potrebujete senčenje. S senčenjem se ne boste srečali samo v povezavi s soncem, temveč tudi, ko si želite zagotoviti zasebnost pred pogledi sosedov ali s ceste. Z ustrezno načrtovanim senčenjem lahko zagotovite kakovost bivanja pod nadstreškom ali pergolo v vsakem letnem času.

Pri uporabi lesenih senčil je praktična uporaba vertikalnega senčila, ki jih kot premično steno ali velika polkna preprosto “peljete” levo in desno in namestite tja, kjer vam sonce nagaja. Ko jih ne potrebujete, jih lahko potisnete na mesto, kjer najmanj ovirajo pogled, ali jih celo zložite.

Poleg lesenih so na voljo tudi senčila iz vremensko odpornega tekstila v obliki tend in senčnih jader. Kakovostno senčilo odlikujejo vzdržljivi materiali, ki se dobro upirajo vetru in UV-žarkom, njihovo upravljanje mora biti preprosto, zapiranje in odpiranje pa dovolj hitro in enostavno, da ob bližajoči se nevihti zaprete senčilo in ga zaščitite pred poškodbami.

Zelo priljubljeno je tudi senčenje s plise senčili, zastiranje sončnih žarkov pa je možno tudi z rastlinami, ki preraščajo pergolo, ali z drevesi v bližini nadstreška.

Udobno sedenje

Za sproščeno posedanje na terasi potrebujete pravo pohištvo. Morda terasa ni tako velika, da bi zanjo lahko izbrali veličastno sedežno garnituro in zraven še jedilniško mizo z dvanajstimi stoli. Zato premišljeno izbirajte opremo: morda bo zadostovala že kotna garnitura, kajti preveliko pohištvo in preveč kosov ne terasi bo neproporcionalno s hišo in za druge reči, recimo vrtni žar, ne bo več prostora.

Izbrano zunanje pohištvo naj ne bo le lepo, temveč tudi udobno in takšno, da pomaga ustvariti intimno vzdušje. Kdor se želi zunaj počutiti tako domače kot notri, naj pohištvo dopolni z blazinami, odejami ter mizo pogrne s prtom, tega pa je treba obtežiti, da ga ne odnese veter.

Sijaj luči

Tudi svetlobne zavese in girlande so elementi, ki bodo nedvomno pripomogli ustvariti edinstven občutek, zaradi katerega vas bodo na vrtu prav tako radi obiskovali prijatelji in sorodniki. Ne pozabite, da morajo biti svetila odporna proti vlagi, zato je priporočljivo, da izberete tista, katerih razred odpornosti proti vlagi je denimo IP65 – ta zagotavlja popolno zaščito pred prahom in nizkotlačnimi curki vode iz vseh smeri in je primeren, če je terasa odprta.

Sveče v laternah bodo ustvarile posebno romantično razpoloženje, a je treba paziti, da ne bodo prižgane, kadar vas ni v bližini ali kadar piha močan veter. Varnost naj bo tako zmeraj na prvem mestu.

Fotografije: Royal Botania, djd/Paulmann, djd/Joka System, djd/WO&WO, tdx/Carportwerk, Sonnenlichtdesign, djd/Lewens-Markisen, Koch Membranen, Gervi, Overstock