Topli dnevi nas kar kličejo na balkone in terase: na svež zrak, sonce, kavo, celo na kosilo. A obedovanje na prostem je le polovica zabave: priprava hrane pod milim nebom - le korak stran od dišečih paradižnikov in vejic timijana - bo vsakodnevno rutino spremenila v sproščujoč in zabaven dogodek. Da pa ne boste vsakokrat znova iz garaže vlekli žara, si letos raje omislite kar trendovsko kuhinjo na prostem. Za vas smo nakuhali nekaj idej.

High tech

Najprej vas malo podražimo: kaj ne bi bilo noro kuhati v takšni popolnoma opremljeni, po meri izdelani kuhinji, oblečeni v najodpornejše – in najdražje – materiale? Kar predstavljamo si, kako kuhar kar na inox pultu seklja česen in peteršilj za tržaško omako, medtem ko se ribe počasi pečejo na žaru … 

Skozi okno

No, zdaj ko so se vam pocedile sline, pa gremo od začetka. Če si zunanje kuhinje zaradi prostorske stiske ne morete privoščiti, je odlična rešitev široko okno, ki bo povezalo vašo kuhinjo s teraso. Omislite si veliko okensko polico, ki bo poleti delovala kot barski pult, dodajte nekaj barskih stolčkov in dovolite, da pijača in jedača prosto prehajata iz vaše (vsakdanje) kuhinje v zunanjo jedilnico.

Skupaj zbita

Ob fasado lope lahko kar sami postavite zunanjo kuhinjo. Potrebujete nekaj desk in pa širok ploh, ki bo deloval kot kuhinjski pult. Če imate ob lopo napeljano vodo, jo priklopite na korito, vgradite plinski kuhalnik in ga opremite s plinsko jeklenko. Vse napeljave skrijte pod pult, za vratca omaric, ki jih pobarvajte z zunanjo barvo za les. Črna deluje kar elegantno, ne bi rekli?

Z vseh vetrov

Sosedje prenavljajo kuhinjo in iz hiše nosijo stare kuhinjske omarice – zakaj jih ne bi prevzeli, dodali po meri narejen pult, poličko, nekaj zabojev, nato pa vse skupaj opremili z rastlinami, starimi krožniki, barskim vozičkom … Zgornji primer dokazuje, da lahko zunanjo kuhinjo uredite tudi postopoma in malce bolj sproščeno, kot se lotevate njene notranje različice. Rezultat: boemsko vabljiv.

Kuhinja na balkonu

Ah, ste že mislili, da smo na balkonske vrtičkarje pozabili? Kuhanje na balkonu s čudovitim razgledom na mesto pod vami je nepozaben užitek. Tisti, ki se boste tega lotili, pozor: hkrati z nakupom kuhinje že začnite razmišljati o zimski zasteklitvi balkona. Verjetno je namreč, da vas niti decembrski minus ne bo pregnal iz tega čudovitega ambienta.

Barve terakote

Si želite bolj trajne kuhinje, ki bo postala novo srce vašega vrta? Omislite si veliko zidano kuhinjo s krušno pečjo in zunanjim ognjiščem.

Vgrajeni ‘hladilnik’

Seveda je majhen hladilnik za poletne zabave nepogrešljiv – kam drugam bi sicer pospravili vse osvežilne napitke? – ampak ali se res splača investirati v ločen hladilnik zgolj za zunanjo rabo? Ponujamo vam alternativo: v pult vaše nove zunanje kuhinje vgradite staro korito, ki ga z zunanje strani skrbno izolirate s stiroporjem. Korito pred zabavo napolnite z ledom in vanj vtaknite pijačo – le-ta ne bo nikoli izgledala bolj osvežujoča – nato pa vse skupaj zaprite s (prav tako izoliranim) pokrovom. Svežina bo kar trajala in trajala in trajala … 

Ne pozabite na dobro razsvetljavo …

Vintage lestenci, veriga luči, edison žarnice ali papirnati lampijončki … Za vsak okus se kaj najde. A ne pretiravajte – čar zunanje kuhinje je ravno v kuhi pod žgočim popoldanskim soncem oziroma pod mehko mesečino … 

… in primerno dekoracijo

Svojo zunanjo kuhinjo dekorirajte s šopi cvetja, s svežo zelenjavo, z na sprehodu nabranimi naravnimi elementi – kamni, vejami, koreninami -, ne pozabite pa niti presenetiti s kakšnim nepričakovanim, luksuznim ali bohotnejšim predmetom. Tale masivna miza na velikih koleščkih kar dobro paše v zgornjo kuhinjo, se vam ne zdi?

Fotografije: Pinterest