Ljudje imamo do lesa zelo pozitiven odnos. Občudujemo ga in se z njim radi obdamo v svojem domu. Pri blagovni znamki Belinka pa želijo s projektom #reuporabi to še nadgraditi, zato spodbujajo k ponovni uporabi lesa, ki smo ga morda nameravali že zavreči.

»Ja, s tem projektom želimo spodbudit ljudi, da ne zavržejo starih predmetov, ampak da jih enostavno obnovijo in ponovno uporabijo. Ali za isti namen uporabe ali pa celo so inovativni in uporabijo za kakšen drug namen. Tudi želimo, da začnemo razmišljat trajnostno in okolijsko,« o projektu pove Barbara Jogodic, vodja razvoja lesnih premazov Helios TBLUS.

K projektu #reuporabi so pritegnili tudi več mladih rokodelcev in oblikovalcev, ki so postali njihovi ambasadorji ter s tem pobudniki ponovne uporabe zavrženega oziroma rabljenega lesa. Njihove zgodbe so navdihujoče in vredne občudovanja.

Umetnine iz naplavin

Pirančanka Nika Stegel se je denimo odločila za reciklažo prav posebne vrste lesa, in sicer naplavin. »Ja, moj proces ustvarjanja se začne na plaži. In ves moj material najdem na plaži. Ne vem, od kod pride, ne vem, kakšen les bom našla, kakšen kos bo, kje je bil, koliko časa je bil v morju, ali je preživel nevihte …«, pripoveduje Primorka in doda, da največkrat naleti na dele bark, kose vrat, skratka na les, ki ga morje prinese od daleč in ima za sabo že neko zgodbo. Nika je iz njega najprej izdelovala hiške, barčice, potem pa je počasi začela sestavljat tudi okvirje in cele ulice. Njena največja inspiracija so hiške in Piran, izdelke pa prodaja v svoji trgovinici  Nika’s Tiny House.

Blondinki, zaljubljeni v les

Foto: Aleš Beno

Podobna zgodba rabe odpadnega lesa se skriva za blagovno znamko Wood& Blonde. Njeni ustanoviteljici Ana Turšič in Eva Duša Hodnik sta se na presenečenje vseh – saj sta sicer obe končali študij na Filozofski fakulteti – začeli ukvarjati z lesom, pri čemer uporabljata izključno slovenski les, največkrat iz Notranjske, ki ga je narava sama izločila. »Se pravi, ki se je iz različnih razlogov posušil ali pa so ga napadli zajedavci. V bistvu sva ugotovili, da ni slabega lesa. Ne iščeva popolnega lesa. Všeč nama je, če imajo kosi kakšne razpoke, razjede, ker to naredi vsak kos tako edinstven,« opisujeta in dodajata, da je njun reprezentativni izdelek vsekakor Štor. »Nama je všeč, ker je tak enostaven, po drugi strani pa zelo uporaben. Uporablja se lahko v vseh prostorih v stanovanju, ljudje ga uporabljajo v kopalnicah, v spalnici kot nočno poličko, kot sedalo, v predsobi za kaj odložit ali pa za usesti se, ko si obuvamo čevlje.«

Unikatni kosi iz odpadnih hlodov

Da zavržen kos lesa dobi novo podobo in postane središče lepega prostora, pa zna poskrbeti tudi Gašper Repovž, Mosaico studio oblikovanja lasa. Z lesom se je začel ukvarjati iz dolgčasa, ko je motivacija za delo v pisarni začela upadati, se je najprej preizkusil v izdelavi zunanjih garnitur, kasneje pa še notranjih unikatnih kosov. »Največji izziv mi je, da najdem kos lesa, ki je zavržen, ki bi šel mogoče v kurjavo,« pravi in doda, da na začetku tudi sam ne vem, kaj bo nastalo, kakšen izdelek bo uspel, ampak potem ko les brusi, odstranjuje lubje ter ga na koncu polira in naolji, potem so pokaže njegov pravi sijaj in rodi se unikatni izdelek.

Obnovimo klop

Morda nimamo vsi daru, da bi iz odpadnega lesa ustvarjali imenitne nove stvari, kot jih ambasadorji projekta #reuporabi, brez težav pa vsak od nas obnovi kakšen dotrajan kos lesenega pohištva, na primer vrtno klop. Pri tem so nam lahko v pomoč koristni nasveti Barbare Jogodic iz Helios TBLUS ter premazi iz linije Belinka, ki so najprimernejši za zaščito lesa in oplemenitenje njegovega videza.  

Kako se je najbolje lotiti obnove klopi?

Najprej izberemo ton na barvni karti. Pri obnavljanju vedno dobimo temnejši ton, tako da je boljše izbrat malo svetlejšega. Na zelo iztrošenih mestih bosta potrebna dva nanosa, na bolj ohranjenih pa je dovolj že en osvežitveni nanos. Seveda pa podlago najprej pobrusimo, da odstranimo neoprijete delce, šele potem nadaljujemo s premazovanjem. 

Do katere stopnje pa moramo pobrusit staro barvo?

Neoprijeti delci morajo stran. Če tega ne bomo odstranili, potem se tudi barva ne bo dobro prijela. Prah odstranimo kar s suhim čopičem ali pa kakšnim omelom, če ga imamo. Kadar pridemo pri obnavljanju do surovega lesa, pa uporabimo zaščitno biocidno inpregnacijsko sredstvo. To je potrebno zlasti takrat, kadar je les izpostavljen padavinam in vlagi.

Kako na debelo nanesemo barvo?

Barvo je potrebno dobro premešati, zato da morebitne pigmentne delce, ki so se posedli, homogeniziramo. Potem pa pazimo, da čopiče ne pomočimo pregloboko v barvo in da ne nanašamo predebelih nanosov. Po 24-ih urah je premaz suh, takrat rahlo obrusimo lesna vlakna in odprašimo in potem nanesemo še en sloj lazure.

Kdaj lahko klop znova uporabimo?

Za klop se priporoča malo daljši čas sušenja, vsaj nekaj dni. V slabih vremenskih pogojih je bolje počakati tudi kakšen teden.

Takšna obnovljena klop ali kakšni drugi leseni izdelki nam bodo ob pravilni zaščiti in izkazani ljubezni zvesto služili še dolga leta, v naš dom ali zunanje prostore pa prinesli toplino in trajnost.