Apartment 105: Štiri punce in en fant

Tisti, ki imate instagram profil in so poleg tega v središču vašega zanimanja lepi interierji, zagotovo poznate profil Apartment 105. Za njim sta mlad par, Živa in Luka, ki nadvse uživata v urejanju svojega doma. Poleg lepih fotografij različnih kotičkov njunega domovanja, si pri njiju pogosto lahko ogledate tudi različne DIY projekte. Vse lepo posnameta na video in razložita korak za korakom tako, da se česa podobnega upamo lotiti tudi tisti, ki se nimamo za zelo spretne.

0

Živa in Luka sta stanovanje dobila od Živinih staršev, ki so ga imeli že dalj časa v lasti. Živina mama je že prej premišljevala o popolni prenovi stanovanja in je imela v glavi in skicirki že pripravljenih nekaj možnih idej za prenovo tlorisa. Ko je padla odločitev, da stanovanje zasedeta »ta mlada« so še enkrat skupaj pretehtali taščine predloge in prišli do optimalne rešitve tlorisa za nov dom. Ker je Luka po izobrazbi gradbeni inženir, so hitro rešili tudi vsa tehnična vprašanja pred začetkom prenove tako ni bilo dileme katero steno podreti in katero ne.

Stanovanje, ki ima dobrih 85 kvadratnih metrov, je bilo nekoč polno manjših prostorov in hodnikov, imelo pa je tudi pokrito teraso. Največjo spremembo je ob prenovi doživel dnevni prostor s kuhinjo. Tukaj so podrli nekaj sten, da so dobili zares velik in odprt prostor, ki združuje kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Pokrito teraso so zaprli in tako dnevno sobo še dodatno povečali.

Spalni del stanovanja skupaj s kopalnico je vsaj po tlorisu ostal približno isti. Ker se je družina v nekaj letih povečala iz dveh na tri deklice, so nekdanji utility spremenili v majhno otroško sobico, ki jo je zasedla najmlajša članica družine. Medtem, ko imata starejši sestrici večjo, a skupno sobico. V tem delu stanovanja je še spalnica staršev in hodnik, ki povezuje prostore med seboj.

Zaradi obsežnega in zračnega dnevno bivalnega prostora imamo v tem domu občutek, kot da smo v družinski hiši in ne v stanovanju. Ta občutek še dodatno podkrepi čudovito ozelenjen in udobno opremljen atrij, ki služi, še posebno ob toplih mesecih, kot podaljšek dnevnega prostora.

Živa in Luka imata zelo podoben okus kar se tiče interierja, zato pri opremljanju ni bilo potrebno sklepati veliko kompromisov. Za osnovo sta vzela skandinavski tip interierja, ki pa sta ga, kot povesta, priredila malo po svoje. Dodala sta barve in detajle, predvsem pa umetniška dela, ki zgovorno povedo kakšne vrste ljudje živijo tukaj. Glede na to, da ženski spol v tem domu prevladuje, je posledično nekoliko več roza barve, pove Živa. Vendar ima tudi Luka svoje, bolj moške kotičke v stanovanju.

Velika bela kuhinja je presenetljivo kupljena pri ponudniku kuhinj. Vendar sta jo Živa in Luka skupaj s hišnimi arhitekti priredila za svoj prostor in potrebe. Večina ostalega pohištva je kupljena postopoma. Oba sta namreč mnenja, da stanovanje ni dobro že takoj opremiti do zadnje pike. Bolje je da se v njem živi in sproti dodaja kar je potrebno. Če kaj od tega slučajno nista našla v trgovini, sta si izrisala sama in jima je potem mizar naredil. Enako velja za različne dodatke za dom. Če v trgovinah ne najdeta nič primernega ali pa je tisto kar jima je všeč predrago, se potrudita in naredita kar sama. Tako je njun dom poln različnih DIY projektov, ki jih z veseljem delita tudi na svojem instagram profilu.

Fotografije: arhiv lastnikov

Prejšnji članekSodobna mansarda v hiši staršev
Naslednji članekPomirja in sprošča: akvarij je več kot dekoracija
Po izobrazbi sicer umetnostna zgodovinarka, vendar jo je v življenju zaneslo še v marsikatere druge vode. Je ljubiteljica fotografije, dobrega dizajna in lepih interierjev. Dela kot stilistka za interier in občasno kot novinarka. Živi s tremi fanti in živahno psičko, zato njen dom ni nikoli tako urejen in pospravljen kot bi si želela. Navadila se je živeti v zmernem kaosu, kjer se spotika ob kupe knjig in vsak drug dan stopi na kakšno izmed lego kock. Svoje fante rada razvaja in podkupuje z domačo peko ter kuhanjem azijskih jedi. Za dober zeleni curry, denimo, so pripravljeni cel dopoldan zlagati stvari nazaj na svoja mesta. Valentina je dosegljiva na [email protected]
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje