Mondena mesta, dolge peščene plaže, romantične vasice in dišeča polja sivke, do kamor seže pogled. Južna Francija brez dvoma spada med najlepše evropske počitniške destinacije, česar se zaveda tudi Philippe Cadieux. Kot menedžer več restavracij veliko časa preživi v službi, a ko gre na dopust, ga zajame z veliko žlico, in to prav v južni Franciji. Pred kratkim je ob Azurni obali podedoval kos zemlje, zato je takoj začel uresničevati svojo vizijo – nanjo je postavil dve luksuzni počitniški hiši; eno za svojo družino in drugo za najem oddiha željnim gostom.

Zdrava gradnja od temeljev navzgor

Že sama podedovana posest je bila sanjska, njenih 8.000 m2 se razprostira na valovitih gričih, zasajenih s starimi oljkami, popolna za postavitev dveh prostornih počitniških hišic z bazenoma. Investitor je stopil v stik s podjetjem za montažne hiše WeberHaus, kjer so mu svetovali dva ekološko zasnovana objekta, nad katerima je bil takoj navdušen.

»Ker tudi sami živimo zelo zdravo in ozaveščeno, nas je takoj prepričal edinstven in vizionarski koncept bioklimatske hiše,« pove Cardieux in pojasni, da je osnova konstrukcije in fasade lesena, zato dobro uravnava vlago in ima visoko zmogljivost akumulacije toplote. Izolacija iz lesnih vlaken odvaja poletno sredozemsko toploto iz notranjosti ven, pozimi pa ostane prijetno topla.

Ravna streha sredi oljčnega nasada

Obe počitniški vili sta moderna kubusa z ravno streho, medtem ko prostorsko nista popolnoma enaki. Manjša je namenjena oddajanju, lastnik z družino pa uporablja večjo vilo, ki je podkletena, brez pragov in bo zato primerna tudi za jesen življenja. Do njenega vhoda pridemo mimo velikega betonskega kipa psa – francoskega buldoga, že takoj v vstopnem hodniku v kleti pa nas oblijeta svetlost in zračnost.

V kleti so poleg kompletnega bivalnega dela s spalnicami, garderobami, kopalnico in ločenim WC-jem še tri prostorne garaže. Dvigalo omogoča preprost dostop do pritličja, kdor raje pešači, pa gre seveda lahko tudi po stopnicah. Ta etaža je razdeljena na tri trakte: zasebni spalni trakt, skupni prostor in sobe za goste. Ker zakonca Cadieux rada gostita prijatelje, sta zanje načrtovala več spalnic in kopalnic.

Objekt se z velikimi okenskimi površinami odpira na vrt, kjer je pokrita terasa, ki ob toplih večerih postane del interierja. Tudi kopalnice in spalnice so opremljene z zasteklitvijo do stropa, tako lahko iz vsake sobe uživamo v pogledu na oljčni nasad, medtem ko za zračnost v interierju skrbijo steklene pregradne stene. Med kuhinjo in dnevno sobo je denimo predelna stena s fiksno zasteklitvijo, ki ustvarja vizualno bližino, vendar ne prepušča hrupa in vonjav po kuhanju.

Usklajen interier

Notranjost je okusno opremljena in popolnoma usklajena. V oči padejo močno poudarjene luči, ki poživijo ambient in zvečer razlijejo svetlobo v najbolj odmaknjene kotičke. Rdeča nit objekta so tudi ploščice velikega formata, zaradi katerih so prostori videti še večji, talno ogrevanje pa poskrbi, da je po ploščicah prijetno hoditi tudi pozimi.

Prvovrsten oddih

Druga vila je nekoliko manjša, a nič manj impresivna. Stavba je sestavljena iz dveh blokov, ki sta drug na drugega postavljena pod pravim kotom. Konzolno zgornje nadstropje ustvarja zaščiteno in senčno teraso, ki vabi na siesto v opoldanski vročini. Tako kot pri večji vili je bogata zasteklitev značilna za celotno zadnjo stran hiše. Naravna lesena obloga pa je paša za oči in ustvarja prijetno vzdušje.

Notranjost je prav tako osupljiva. Središče prostora je jedilni kot z mizo v obliki kaplje, udobnimi školjkastimi stoli in ekstravagantno svetilko. Tukaj lahko ob skupni večerji analizirate dogodke preteklega dne in načrtujete naslednje počitniške dejavnosti. Po kosilu pa si lahko na terasi ali loži privoščite dobro domačo kapljico – kot se za prave počitnice tudi spodobi!

Vir in fotografije: WeberHaus