Harmonično povezana s pokrajino: skrita skandinavska lepotica

Na Norveškem, natančneje v okolici prekrasnega Oslofjorda, se skriva prekrasna vila, ki je delo enega izmed vodilnih skandinavskih arhitekturnih studiev C.F. Moller Architects. Skriva je glagol, ki je pri opisu vile Aa, kar prava izbira. Objekt je namreč potopljen v tla, mimoidočim pa hitro ostane skrito, da se stanovanjski prostori skrivajo pod velikim pokrovom z zeleno streho.

0

Le lučaj stran od pritlične vile se nahaja kmečko poslopje, ki je bilo povod za oblikovanje same vile Aa. Želja naročnikov je bila ustvariti stanovanjsko hišo za novo generacijo družine, ki bi se lepo skladala s starim poslopjem in ne bi jemala nepotrebne pozornosti. Lokacija se nahaja se na zaščitenem naravovarstvenem območju, ki so ga poseljevali že Vikingi. Tako so arhitekti studia C.F. Moller Architects na dani lokaciji ustvarili objekt, ki se spoštljivo vklaplja v okoliško naravo.

Mimoidočim je vila praktično skrita, saj se povsem zlije z pokrajino, s ceste pa je mogoče opaziti le mogočen dovoz in s travo poraslo streho. Z druge strani je objekt povsem zastekljen in se razgleduje po zaščiteni pokrajini, zaradi velike terase in steklenih površin pa je ločnica med zunanjim in notranjim skorajda nevidna.

Objekt je v večji meri izdelan iz armiranega betona, pri izbiri materialov pa so se arhitekti zgledovali po bližnjem betonskem skednju, ki je del posestva. Tudi tla v notranjosti objekta so iz brušenega betona, ki se nadaljuje tudi na terasi. Stebri in tramovi so narejeni iz železa, les pa se pojavlja pretežno v interjerju. Zunanji lesni paneli so narejeni iz lesa cedre.

Zelena streha, s katero je krit objekt, deluje kot zgornja terasa. Velika spodnja terasa z vrtom pa se lahko pohvali tudi z velikim zunanjim bazenom in ribnikom, v katerega se steka deževnica s strehe. V vodnih površinah se zrcali nebo, s čimer se arhitekti navezujejo na bližnji fjord, ki se povezuje z odrtim morjem.

Novonastali objekt je mogoče uporabljati kot pisarno in kot domovanje, saj se formalne in neformalne funkcije prostorov fluidno prepletajo. Glavni vhod v vilo je zasnovan na koncu dovoza, ki je izkopan v teren, do vrat vodi tudi majhno stopnišče, ki se ob zelenih terasah spušča iz glavne ceste. Formalni dnevni prostor z jedilnico in kuhinjo se nahaja ob zastekljeni južni fasadi s pogledom na Oslofjord, zraven so nanizani še trije spalni prostori. V notranjosti so nanizani skupni prostori z manjšo recepcijo, pisarnami, toaletnimi prostori, kopalnico in družinsko dnevno sobo. Te prostore osvetljujejo strešna okna, ki dovajajo naravno svetlobo.

Fotografije: Ivar Kvaal

Prejšnji članekOddaja Ambienti je bila na sporedu že 150. soboto
Naslednji članekBožično darilo za gledalce in nagrada za najbolj priljubljen objekt
Avatar photo
Milenijski metulj, razpet med novinarstvom in arhitekturo. Arhitektka po študiju in novinarka po duši, ki ves prosti čas preživlja v naravi, večere pa ob iskanju inspiracij za nove projekte. Njeno življenje je gibanje, mirovanje ji je tuje. Ko zaključi s prenovo predsobe, že se loti postavljanja DIY mačjega praskalnika in sočasno išče ideje za namizni aranžma. Recept za srečo: velika lesena jedilna miza za druženja in pasje dlake.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje