Lastniki počitniškega stanovanja na avstralski Zlati obali (Gold Coast) so se odločili za temeljito prenovo. K odločitvi sta pripomogla nenehno pritoževanje in nezadovoljstvo gostov, ki so plačevali visoke cene letovanja za najem stanovanja, ki ni izpolnjevalo standarda 4 zvezdic, saj je bilo zastarelo.

20-nadstropna stolpnica Boulevard North leži na odlični lokaciji v Broadbeach na Gold Coastu, obiskanem letovišču ob Pacifiškem oceanu. Zgrajena je bila leta 1980 ter je kombinacija počitniških stanovanj, lastniških stanovanj, v katerih lastniki živijo, na voljo pa so tudi stanovanja za dolgoročni najem.

Družina Carr iz Melbourna je podedovala počitniško stanovanje od svojih staršev in najela oblikovalko, ki je prevzela idejno zasnovo prenove, organizirala prenovo prek lokalnega gradbenika ter opremila apartma s pohištvom in dodatki, tako da je nastanitev spet izpolnjevala kriterije 4 zvezdic.

Družina je želela stanovanje posvetliti in dodati tople elemente, kot je les, skratka modernizirati stanovanje v obalnem slogu, oblikovalka pa je temu dodala še pridih Skandinavije.

PRED PRENOVO

Nepraktična postavitev pohištva in temačne zavese so stanovanje naredili neprivlačno za goste

Družina Carr ni prav pogosto prihajala na dopust, saj je bilo stanovanje dolga leta v lasti staršev, ki so ga uporabljali zase in za počitniško oddajanje, tako da sinovi in hčere, ki so živeli v Melbournu, niso imeli prave predstave, v kakšnem stanju je bilo stanovanje. Po smrti staršev so se odločili, da bodo stanovanje prenovili in ga večkrat uporabljali tudi sami. Temeljito so ga prenovili, staro pohištvo so darovali v dobrodelne namene, stanovanju pa dali svežino in dopustniški pridih.

Zaprta kuhinja brez povezave z jedilnico je vizualno pomanjšala prostor

Kuhinja sicer ni delovala zelo zastarelo, je bila pa zaprta in izjemno nepraktična. Prostor je bilo treba odpreti in povezati z dnevnimi prostori, dodati odprte poličke in povečati odlagalne površine. V letoviških stanovanjih so odlagalne površine še posebej pomembne, saj gostje na dopustu običajno ne pospravljajo svojih potrebščin v omarice.

Za izdelavo omaric je bil uporabljen cenejši material, kot je melamin, ki zagotavlja kakovosten videz, hkrati pa ohranja praktičnost, ki je bila edinstvenega pomena pri oddajanju stanovanja v najem. Melaminske plošče so vzdržljive, higienične in izdelane iz materialov, ki zahtevajo malo vzdrževanja, občasno jih je treba obrisati le s krpo in toplo milnico.

Pohištvo iz ratana se odlično prilega hišam na plaži in počitniškim apartmajem v obalnem slogu

Ratan je znan po svoji vzdržljivosti in cenovni dostopnosti, naraven videz ratana pa ambientu da teksturo in slog, ki je sinonim za bivanje v tropskem predelu, kot je Queensland. Jedilna miza v kombinaciji belega betona in lesa prav tako ustreza počitniškemu slogu notranje opreme.

Nevtralna paleta barv da večjo možnost prilagodljivosti

Ker so se držali nevtralnih barv pri večjem delu prenove, kot so tla, ploščice in pohištvo po meri, se zdaj lažje prilagajajo in spreminjajo dekor, hkrati pa izbirajo barve, ki izvirajo iz okolice, naj bosta to obala ali podeželje. Trenutno so v trendu barve, kot so žajbelj zelena, rumenorjava, barva peska, morske pene, rjavkasta, barva terakote in zamolkla barva koral kot tudi bela in dodatki črne. Z njimi so povezali prostor z zunanjostjo in ustvarili kontinuiteto in pretok.

Prenovljene kopalnice z obalnim pridihom

Ploščice s teksturo v nevtralnih svetlih barvah, umivalniki in ogledala okroglih in ovalnih oblik, armature iz brušenega niklja ali surove medenine, lesene omarice s kamnito ploščo, preproge in košare iz jute, ki dodajo teksturo. Vse to so tipične karakteristike kopalnic v obalnem slogu. Čeprav so bile prej v obeh kopalnicah svetle ploščice in svetli umivalniki, sta manjkala toplina in značaj, k čemur so pripomogli dodatek lesa ter zaokrožene mehke linije ogledal in ročajev.

Najpomembnejši element spalnice je postelja

Le kdo si ne želi spalnice z udobno posteljo, svežo posteljnino in z lepo oblikovanimi stranskimi omaricami? Slog postelje je vodilo estetike preostale sobe in je ključni element vsake spalnice. Postelja mora biti predvsem udobna, zato je še toliko bolj pomembno investiranje v kakovostno vzmetnico. Prav tako je pomembna kakovostna izbira posteljnega okvirja, ki bo zdržal nekaj let, posteljno vzglavje pa odraža slog sobe.

Pri preobrazbi spalnice za počitniško oddajanje je bila lastnikom predvsem pomembna kakovost posteljnega okvirja in vzmetnice, slog spalnice pa je moral biti prijazen in moderen za oči. Proračun za preobrazbo spalnice je bil relativno nizek, zato so se lastniki odločili za nižji cenovni razred pri izbiri omaric in dekorja ter raje namenili več sredstev v kakovost samega spanja in udobja, ki je pomemben za goste.

Spalnico je oblikovalka popestrila z dodano teksturo na stenah, preprogo in okrasnimi blazinami, ki povežejo posteljnino in dekor. Pri oddajanju počitniških stanovanj je pomembno tudi, da je način postiljanja prilagojen lažjemu vzdrževanju, saj za pranje posteljnine in postiljanje skrbi osebje oziroma upravitelji počitniških stanovanj.

Pri postiljanju doma smo seveda lahko bolj kreativni in lahko dodamo postelji še kakšno odejo, jo popestrimo z okrasnimi blazinami, na nočno omarico pa dodamo okrasno knjigo, vazico ali kristal.