Dandanašnji je pri opremi doma zelo dobrodošlo kombiniranje sodobnih in vintage pohištvenih kosov. Tovrsten eklektičen kolaž zgodovinskih slogov domu vdahne unikatno osebnost. Pri izbiri kosov je zelo dobrodošla drznost, paziti pa je potrebno na ravnotežje proporcev, tekstur in barv.

Pravilo, da se mora vse pohištvo v domu slogovno ujemati je že dolgo preživeto; vintage kosi pa so odličen način za popestritev prostorov, saj vanj vnesejo občutek nostalgične romantike. Za starinskim pohištvom velja brskati na domačem podstrešju, pri babici, na spletu, antikvariatih, bolšjih sejmih ali centrih ponovne uporabe. Običajno je rabljene pohištvene kose mogoče kupiti za sorazmerno ugodno ceno; z malce domišljije pa jih lahko prenovimo ter prilagodimo novim namenom. Kadar v prostoru kombiniramo pohištvene kose iz različnih zgodovinskih obdobij je zelo dobrodošlo, da jih za bolj enoten izgled prostora barvno poenotimo.

Podedovane stole različnih oblik je najlažje poenotiti s plastjo živahne barve. Vir: www.abeautifulmess.com

Pohištveni kosi z oblikovalskim podpisom s časom celo pridobivajo na vrednosti in zato veljajo kot dobra finančna investicija. Takšni ikonični kosi ne gredo nikoli iz mode in jih je mogoče samozavestno kombinirati s praktično katerim koli oblikovalskim slogom.

V hiši Kourtney Kardashian je mogoče opaziti številne starinske oblikovalske kose muzejskih vrednost. Vir: www.architecturaldigest.com

V prostor s starinskimi detajli, kot so štukature in parket z vzorcem ribje kosti se odlično poda pohištvo sodobnih, celo futurističnih linij. Takšen zanimiv kontrast poudari romantično energijo prostora, hkrati pa mu doda sveže moden pridih. Antično pohištvo bi v takšnem prostoru delovalo zatohlo in preživeto; sodobni kosi pa izstopajo ter povsem zaživijo. 

Kontrast starinskega prostora in sodobnega pohištva. Vir: H&M home

Trenutno je zelo modna bela tehnika, ki združuje napredno tehnološko dovršeno tehnologijo in starinski izgled. Odlično se poda tako v nostalgično obarvane kuhinje; še bolj pa pride do izraza ob minimalističnih linijah sodobnih kuhinjskih elementov. Zaobljene linije, medeninaste ročice, nežni pastelni barvni toni in robusna obdelava spominjajo na dobre stare čase ter v kuhinjo vnesejo občutek domačnosti.

Starinski hladilnik v novo kuhinjo vnese zgodovinsko noto. Vir: www.sagverket.se

Kombiniranje starega z novim je dobrodošlo tudi v kopalnici. Najbolje je izbrati en vintage element; na primer keramiko, armature ali omaro in ga kombinirati s sodobnimi kosi. Trenutno so zelo modne medeninaste armature starinskega izgleda, ki zaradi toplega tona in zaobljenih linij prostor omehčajo. Zanimiva ideja je tudi predelava starinske kredence v omarico pod umivalnikom; poigramo pa se lahko tudi z bolj preprostimi detajli kot je ogledalo z baročnim okvirjem ali kristalne posodice za shranjevanje kozmetičnih pripomočkov.

Svetila in armature starinskega izgleda so odličen kontrast izčiščenim linijam sodobne kopalnice. Vir: www.ularch.com

Starinski kosi se v novo podobo ambienta na prvi pogled morda ne podajo takoj; ali pa so preveč obrabljeni za takojšnjo uporabo. V takšnih primerih se z veliko mero ljubezni velja lotiti prenove. Oblazinjene pohištvene kose je mogoče na novo tapecirati s sodobno tkanino ter jim tako vdahniti povsem novo življenje. Leseno pohištvo je pred prenovo potrebno pregledati in oceniti škodo ter potreben obseg del. Včasih zadostuje že dobro čiščenje, drugič pa kos zahteva celo zamenjavo manjkajočih ali uničenih elementov. Najbolj preprost način barvanja pohištvenih kosov je izbor ‘kredaste’ barve, ki ne zahteva posebne predpriprave z brušenjem.

Kombiniranje starisnkih kosov iz različnih obdobij je dobrodošlo. Vir: www.stylebyemilyhenderson.com