Asketska obalna hišica z nenavadno filozofijo

Na mehiški obali, ki se spogleduje s Tihim oceanom, je zrasla čudovita hišica, ki se na subtilen način povezuje z okoliško naravo. Kljub na prvi pogled asketskemu videzu je vsak detajl oblikovan z velikim premislekom in zato objekt ponuja veliko udobja. Pod projekt se podpisuje Espacio 18 Arquitectura, ki se je pri oblikovanju naslonila tudi na dela slovitega pisatelja in okoljevarstvenika Henryja Davida Thoreauja. Rezultat je Casa del Sapo.

0

Pisatelj Henry David Thoreau je dve leti, dva meseca in dva dni živel v majhni kolibi, ki jo je zgradil z lastnimi rokami. Na površini, ki ni bila nič kaj večja od 13,5 m2, je v izolaciji iskal inspiracijo v naravi in svojih koreninah. V tem času je doumel, kaj je resnično pomembno v življenju, kar je spodbudilo njegovo zanimanje za družbena vprašanja. In kaj ima literat iz Massachusettsa opraviti s Caso del Sapo?

Objekt, ugnezden v obalo Tihega oceana, je nastal prav iz želje po zadovoljitvi najosnovnejših človekovih potreb skozi arhitekturno zasnovo. Razsežnosti objekta so precej večje od klasične počitniške družinske hiše. Casa del Sapo je postala prostor za druženje, družinski dom, pribežališče in prostor za počitek. Objekt, ki neguje odnos družbe do okolja in omogoča rast vsakomur, ki vanj zaide. Čeprav v njem prebivata Mario in Pau, pa je to tudi prostor, kjer se ljudje lahko naučijo plavati in koder se izvalijo majhne želve, ki se nato pogumno odpravijo proti oceanu.

Hišo je oblikovala lokacija sama. »V osnovi gre za koncept dveh kamnov, ki gledata na morje in hrepenita po njegovi brezčasnosti,« o zasnovi povedo arhitekti arhitekturnega studia Espacio 18 Arquitectura. Prvi kamen išče sončni zahod, drugi se spogleduje s sončnim vzhodom. Razmik med njima pa uokvirja poglede proti morskemu horizontu in obali Oaxaqueña. Tudi pri materialih so se arhitekti osredotočili na znanje lokalnega prebivalstva o graditeljstvu. V procesu gradnje so bile nekatere stvari v celoti prepuščene odločitvi delavcev, saj je v proces posegla pandemija novega koronavirusa.

Fotografije: Onnis Luque in Fabian Martinez

Prejšnji članekŠtirje pohištveni kosi, s katerimi boste v interier vnesli toplino
Naslednji članekNana Wolke: Slovenka, katere dela so razstavljena po vsem svetu, od Kiribatov do New Yorka
Avatar photo
Milenijski metulj, razpet med novinarstvom in arhitekturo. Arhitektka po študiju in novinarka po duši, ki ves prosti čas preživlja v naravi, večere pa ob iskanju inspiracij za nove projekte. Njeno življenje je gibanje, mirovanje ji je tuje. Ko zaključi s prenovo predsobe, že se loti postavljanja DIY mačjega praskalnika in sočasno išče ideje za namizni aranžma. Recept za srečo: velika lesena jedilna miza za druženja in pasje dlake.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje