Interier je lahko velikokrat zasnovan na način, ki poskuša sodobni slog združiti s preteklostjo. Opečnate stene, oboki, stari leseni tramovi, ki krasijo strop, lončene posode, stara jedilna miza – prav to bivalnemu prostoru daje karakter in toplino. Mešanje sodobnih trendov s starimi kosi in predmeti, ki so sentimentalnega pomena, je tisto kar naše domove dela edinstvene.

V današnjem hitrem toku življenja velikokrat pozabimo na lastno kreativnost in čar preteklosti. Velikokrat se zgodi, da v osebni prostor postavimo elemente, ki nam ne pomenijo nič, obenem pa zavržemo tiste, na katere imamo prelepe spomine. Z umestitvijo elementov, ki nam prinašajo prijetne občutke in v nas vzbujajo spomine na preteklost, prostoru dvignemo vrednost.

Ideja 1: Postelja iz lesenih tramov

Ko združujete tradicijo in modernost, se ne smete bati mešanja oblikovalskih slogov. Najpomembnejši je dober občutek za slog in sorazmerje. V vašem domu lahko spalni prostor preuredite in popestrite z umestitvijo postelje, ki je sestavljena iz lesenih tramov. Nanje namestite še vzmetnico s posteljnino.

Ideja 2: Kopalniški elementi iz starega lesa

Domača kopalnica je prostor, kjer v jutranjih in večernih urah preživimo kar nekaj časa. Pomembno je, da se v prostoru počutimo dobro. Kopalnica na fotografiji je dober oblikovalski primer, kjer preteklost sreča sedanjost. Star lesen kopalniški element, iz kamna izklesan umivalnik, elegantne stenske armature za vodo in sodobna steklena stena. 

Ideja 3: Leseno ogledalo

Ambient lahko popestrite tudi z drznimi starinskimi kosi oziroma dekorativnimi dodatki, kot je na primer staro ogledalo. V primeru, če vam element ne ustreza in vam po določenem času ni več všeč, ga lahko preprosto zamenjate z drugim.

Ideja 4: Kamnite stene

Ohranitev starih kamnitih sten ambientu doda estetsko in prodajno vrednost. Kamnite stene so odlične v kombinaciji z dekorativnim betonom. Sodobni oblikovalski trendi namreč stremijo k unikatnim naravnim materialom.

Ideja 5: Otroški pograd

Čar preteklosti lahko vnesete tudi v otroške sobe. Lesen rustikalni pograd nudi čvrsto konstrukcijo in ustvarja brezčasni pridih podeželja in preprostosti. Otroška soba na fotografiji diha in je primerna za otroke različnih starosti. Pri tem ne smete pozabiti na varnostno ograjo pri dostopu na pograd in spalnem delu vrhnjega dela pograda.  

Ideja 6: Postelja z lesenimi stebri

Nekaj posebnega je umestitev posteljnega okvira iz starih lesenih elementov. V spalnici boste ustvarili približek francoske postelje, ki jo povezujemo s prestižem in udobjem.

Ideja 7: Bralni kotiček

Stare lesene tramove lahko vključite tudi v kotiček za sprostitev oziroma branje. Predel nadgradite še z udobnimi blazinami, policami za knjige in ustrezno osvetlitvijo.

Ideja 8: Sedežna garnitura

Tradicionalno lahko s sodobnim kombinirate tudi pri oblikovanju notranjega pohištva. Sedežna garnitura na fotografiji je dober primer oblikovalske prakse, kjer se visoko kvalitetni in sodobni tekstilni materiali kombinirajo z leseno konstrukcijo iz starih lesenih tramov. Končni produkt je estetski, zanimiv in pritegne pozornost.

Ideja 9: Kuhinja z lesenimi tramovi

Kuhinja, srce vsakega doma, je pogosto deležna najbolj sodobne prenove. Pogosto se želimo odreči staremu pohištvu in vse nadomestiti s čisto novim. Čudovita je ohranitev lesene strešne konstrukcije v kombinaciji s sodobnimi svetili. Ohranite lahko tudi stare elemente in načine kuhanja, kot je na primer staro kuhališče na polena v ozadju fotografije. Notranjost kuhinje, ustvarjene na ta način, je tako izvirna in edinstvena.

Ideja 10: Zaboji za shranjevanje iz lesenih letev

Zanimiva je tudi umestitev lesenih shranjevalnih zabojnikov za hrano. Pri tem je potrebno biti pozoren na čistočo.

Ideja 11: Tuš iz lesenih tramov

Če želite oblikovati lepo in funkcionalno kopalnico, je umestitev sodobnega tuša dobra ideja. Da bo prostor jutranje in večerne higiene in sprostitve še bolj udoben, lahko v samo konstrukcijo kabine vključite dva stara nosilna lesena tramova.    

Ideja 12: Sodobna kopalnica s kamnitim koritom

»En suite« v spalnici je odličen doprinos k prostoru, predvsem zaradi kratke razdalje in zasebnosti. Elemente tradicionalnega lahko v zasebno kopalnico vnesete s položitvijo kamna na predelno steno in umestitvijo kamnitega umivalnika.  

Ideja 13: Obok

V kopalnici z umestitvijo oboka, zaobljene nosilne konstrukcije nad prostorom, ustvarite čisto drugo energijo in vzdušje. V kombinaciji s sodobnimi talnimi oblogami in kamnito steno je prostor prava paša za oči.  Prostor, ki spretno združuje staro in novo, je povezan in miren. Oko potuje od enega dizajna do drugega.

Ideja 14: Staro kolo

V procesu oblikovanja vašega prostora se lahko poslužujete tudi izbire nekoliko bolj drznih dekorativnih kosov, kot je na primer staro kolo. Tega lahko uporabite kot nosilno konstrukcijo obstenske mizice oziroma police.  

Ideja 15: Polkrožna lesena vrata

Združevanje estetskih lastnosti različnih zgodovinskih obdobij je lahko precej težka naloga, zato se velja držati nekaj preprostih pravil. Glavni cilj je oblikovanje prostora, ki na prvi pogled deluje kot povezana celota. Umestitev lesenih polkrožnih notranjih vrat je odlična ideja.

Ideja 16: Hrbtišče postelje iz lesenih tramov

Da bi bile vaše sobe elegantne in ne kaotične, mora biti vsak uporabljen izdelek dobre kakovosti ali lep sam po sebi. Kombinirajte in združite kose, ki imajo lasten individualni čar. Leseno posteljno hrbtišče, stara lesena pručka v kombinaciji s sodobno belo talno lučjo in posteljnino v prostoru ustvarjajo uravnoteženo barvno in ambientalno razmerje ter ravnovesje.

Ideja 17: Opečnata stena

Opečnata stena v kombinaciji z gladkimi belimi stenami v prostoru ustvarja industrijsko vzdušje. Opeka prinaša teksturo in eleganco, medtem ko toplejša bela pripomore k harmonični notranjosti. Interier na fotografiji ta dva elementa združuje zelo spretno.   

Ideja 18: Predsoba

Dober oblikovalni primer je tudi opečnata predsoba. Oblikovalec zaradi manjše kvadrature prostora opečnate stene ni skril za omaro in jo raje vključil v ambient. Med steni je umestil polico, namenjeno shranjevanju in obešanju oblačil in drugih modnih dodatkov.   

Ideja 19: Lesene police

V ambient lahko pod okna umestite police iz starega lesa. Primarna funkcija notranjih okenskih polic je zaščita zidu pod oknom. Največkrat služijo kot odlagalne površine za sobne rastline in ostale dekorativne elemente.   

Ideja 20: Lestenec iz lestve

Dokler imate na voljo dovolj prostora in starega pohištva, se ne bojte kombiniranja različnih slogov. Vaš vrt lahko popestrite z lestencem izdelanim iz lesene lestve. Zanimiva so tudi svetila iz lesenih tramov in starih lesenih koles. Upoštevajte ravnovesje med novim in starim. Tako zasnovana notranjost ter zunanjost vašega doma bo hvaležna in bo postala edinstvena.