Visokotehnološke rešitve, kvalitetni materiali, vitrine kot izložbe in matiran kamen. Tako lahko povzamemo sedem tendenc, ki so jih pohištveni velikani predstavili na letošnjem sejmu Eurocucina 2018.

Modularnost

To, da nam je kuhinja ukrojena po meri, postaja bolj standardna zahteva trga. Modularne kuhinje, ki jih lahko premikamo in sestavljamo po željah, iz njih izvlečemo dodatno delovno površino ali pa jedilno mizo, postajajo osrednji trend v oblikovanju kuhinj.

Kje je kuhalna plošča? 

eurocucina 2018

Z izjemno tankimi debelinami indukcijskih štedilnikov se tudi ti vse bolj vtapljajo v delovno površino. Vse bolj pogosta je tudi indukcija, vgrajena neposredno pod kamniti pult, s čimer postane popolnoma zabrisana. Podobno je z jedilnimi mizami: kaj ne bi bilo super, če bi lahko za mizo delali, medtem ko bi vam le-ta grela čaj?

Kvalitetni, skoraj industrijski materiali

eurocucina 2018

Industrijski slog profesionalne kuhinje je še vedno v trendu, a tokrat v bolj sofisticirani različici. Videli bomo vse več aluminija in nepoliranega jekla, visokotehnološke zaključne sloje in keramične ličnice ter pulte v barvah rje. Luksuzna osnova pa bo uravnotežena z gospodinjskimi aparati na vidnem mestu – kuhar je vse bolj v ospredju in njegovo orodje je v kuhinjo umeščeno skoraj kot umetniški poudarek. Tudi prostor nad kuhinjskimi otoki ne bo več prazen: z modularnim, visečim sistemom boste lahko nad otok obesili vse – od nape pa do lastnega začimbnega vrta.

Posoda na ogled

eurocucina 2018

Tehnologija in izgled najbolj ekskluzivnih garderobnih sob se seli v kuhinjo: konec je trenda odprtih polic, v modo se zopet vračajo čudovite vitrine v kamnu in lesu.

Trije niso več gneča

eurocucina 2018

Konec je dvobarvnih kuhinj in strogega minimalizma v izbiri materialov. Tako so se na sejmu recimo bohotile kuhinje, ki v sebi združujejo toniran brest, medenino in kamen ali pa korten, oreh in temno sintetično keramiko. Takšne kuhinje bodo oddajale duh kompleksne elegance.

Z vso težo

eurocucina 2018

Naraven, umeten ali keramični kamen v mat obdelavi je ena od najbolj opaznih tendenc. Ličnice, hladilniki in celo vratca bodo obložena v ta trden in večen material. 

Temna narava

eurocucina 2018

Tudi les je še vedno priljubljen gradnik kuhinj, a v temnejših in elegantnejših tonih. Svetleči zaključni toni se umikajo in namesto njih se pojavljajo bolj naravni premazi, ki dovoljujejo, da zasije tekstura naravnega lesa. Priljubljeni so brest, oreh in siv evkaliptus.

Zabrisane meje

eurocucina 2018

S tem, ko združujemo kuhinjo z dnevnim prostorom, se vse bolj briše meja med kuhanjem, obedovanjem in počitkom. Tako lahko kuhinjo oblikujemo kot prostostoječi pohištveni kos ali pa jo umestimo v posebno nišo, ki jo lahko po potrebi zapremo. Prav tako so v trendu jedilne mize, ki zalebdijo iz kuhinjskega otoka, ki nam omogoča brezšivno bivanje.

Skrivalnice

eurocucina 2018

Vitrina je eno, vse ostale shranjevalne površine pa se vse bolj skrivajo in postajajo integralni del kuhinjskega dizajna. Brezročajne kuhinje so že skoraj norma, z izjemno tankimi zaključnimi robovi pa se med seboj zdaj spajajo s skoraj nevidnimi šivi. Poleg tega lahko svoje najbolj nujne kuhinjske elemente pospravimo še v skrite omarice ob steni ali za kuhalno ploščo. 

Fotografije: Pinterest