Ste tudi vi med tednom preveč zaposleni ali utrujeni in nenujna domača opravila vedno znova prestavljate na vikend? Nato pa konec tedna (ki bi ga lahko izkoristili za izlet, obisk razstave oziroma kina ali pa za druženje) namenite sesanju, brisanju prahu, likanju perila, košenju trave, vrtnim opravilom ... in tako ponedeljek spet začnete izmozgani?

Kako se izviti iz začaranega kroga, ustaviti ‘vikend čistilne akcije’ in konec tedna spet nameniti našim prostočasnim dejavnostim?

Morda ste že slišali za tehniko Pomodoro, staro že dobrih 40 let. Gre za orodje, ki ga uporabljajo tudi v poslovnem svetu za izboljšanje produktivnosti, temelji pa na spoznanju, da si ljudje lažje vzamemo čas (in najdemo voljo) za krajše in intenzivne, a lažje obvladljive naloge kot pa za večje, kompleksnejše in dolgotrajnejše sklope nalog.

Gre za preprost postopek: večjo, na videz nemogočo nalogo (kot je na primer generalno čiščenje stanovanja) razbijemo na več obvladljivih opravil (likanje perila, čiščenje hladilnika, brisanje prahu …). Nastavimo si merilnik časa (v izvirni metodi je bil to navaden kuhinjski odštevalnik časa v obliki paradižnika – od tu tudi ime metode; danes pa je lahko vaš odštevalnik karkoli – seznam glasbe, vaš najljubši podkast, radijska ali televizijska oddaja …). 

V tem času, ki naj ne presega 25 minut, se 100-odstotno posvetimo izbrani nalogi in se ne zmenimo za različne kradljivce pozornosti (lačni otroci, sprehoda željan kužek ali pa nujno sporočilo na telefonu). 

25 minut na dan v enem tednu nanese 3 ure, v štiričlanski družini pa 12 ur. Več kot preveč časa, da se postorijo vsa domača opravila, kaj pravite?

Ob koncih tedna boste tako spet našli čas za sprostitev ob vaših najljubših dejavnostih; in to v prijetnem, urejenem in čistem domačem okolju. Čiščenje doma pa vam ne bo vzelo več časa kot ena epizoda vaše najljubše humoristične serije na dan.

Fotografije: Pexels