Vročina, razbeljen avto, dolga pot do službe … Zaradi naštetega poleti marsikdo že zjutraj izgubi vso delovno vnemo, če so med tem časom otroci še sami doma, pa to povzroča še dodatne skrbi. Zato si, če je le mogoče, med šolskimi počitnicami vsaj za kakšen dan v tednu službo uredite od doma, iz svoje domače pisarne, kjer boste lahko bolj učinkoviti, privarčevali boste čas in zmanjšali stres. Da bo vaš delovni prostor, ki ste ga najverjetneje uredili v mansardnih prostorih, kar najbolj prijeten, poskrbite za ustrezno zaščito strešnih oken pred poletnim pregrevanjem od sonca in bleščanjem.

Neizkoriščeni prostori pod poševno streho so bili v preteklih dveh letih največkrat deležni preobrazbe v domačo pisarno. Predvsem zato, ker so umaknjeni od dnevnega vrveža in ponujajo mir, poleg tega je mansarda že sama po sebi prostor, ki je bolj inspirativen, kreativen, pogled skozi strešna okna proti nebu pa ponuja odličen navdih za delo.

Po drugi strani imajo podstrešni prostori lahko tudi svoje slabosti. Ker so starejše nepremičnine največkrat slabo izolirane, se mansarde rade pregrevajo, zenitalna svetloba, ki pada skozi strešna okna, lahko deluje zaslepljujoče, od računalniškega zaslona se preveč blešči, zaradi česar so oči še bolj utrujene.

Če se v podstrešni pisarni želite izogniti visokim stroškom hlajenja s klimatsko napravo ter glavobolu, pekočim očem in slabi koncentraciji zaradi močne svetlobe, storite naslednje:

Nakup senčil za strešna okna

Strešna okna so neposredno izpostavljena sončnim žarkom in večja, kot so, več vročine in svetlobe prodira skoznje. Svetloba je seveda pomembna, saj izboljša razpoloženje, pomaga, da se počutite osredotočeni in polni energije, kadar pa se odbija od računalniškega zaslona, ni najbolj prijetna.

Rešitev za to zagato so senčila za strešna okna, s katerimi na najlažji možni način uravnavate količino svetlobe v prostoru, hkrati pa zaščitite prostor pred pregrevanjem.

Notranja ali zunanja

Ker je senčil več vrst, je primerno vprašanje, katera izbrati za strešna okna v mansardi, da bo v pisarni kar najprijetneje. Ker v tem prostoru ne boste spali in počivali, ne potrebujete senčil za popolno zatemnitev prostora, ampak so primernejša prosojna senčila, ki omogočajo senčenje in upravljanje s količino svetlobe, hkrati pa učinkovito preprečujejo bleščanje. Najbolj učinkovita rešitev za pisarne je torej zunanje mrežasto senčilo za strešna okna VELUX, ki je narejeno iz trpežne in prosojne tkanine, nameščeno pa je na zunanji strani okna, da prepreči pregrevanje stekla. Takšno senčilo pomaga ohraniti udobje v prostoru tudi ob toplih sončnih dnevih, prosojna tkanina pa še vedno omogoča uživanje v razgledu.

Primerno zračenje

Pomembno je tudi zračenje podstrešnih prostorov, saj je svež zrak prvi pogoj za uspešno delo. Zračenje in hlajenje lahko opravite brez drage klimatske naprave, ki porabi ogromno elektrike, in sicer z ustreznim odpiranjem strešnih oken v večernih/nočnih urah, ko je najhladneje. Če živite v večnadstropni stavbi, hkrati odprite okna v vseh nadstropjih, s čimer bo vlek s stopnišča vroč zrak odpihnil proti strehi in ven iz stavbe.

Sicer pa vas pred pregrevanjem lahko odlično varujejo tudi zunanje rolete na strešnih oknih, saj zaustavijo sončno toploto kar do 95 %. Tako vam lahko pomagajo, da ostanete mirni in hladni, tudi ko odprete račun za elektriko.

Popolna podstrešna pisarna

Podstrešje je torej lahko popolna domača pisarna. Kadar potrebujete svetlobo, jo izdatno v prostor spuščajo strešna okna, če je te preveč, pa si pomagate z raznovrstnimi senčili, ki jih lahko upravljate na različne načine. Če radi sem ter tja vstanete in si pretegnete noge, bo ustrezno že ročno upravljanje, pri senčilih z električnim upravljanjem pa vam ne bo treba niti vstati. Potrebujete le daljinski upravljalnik, mobilno aplikacijo na pametnem telefonu ali pa upravljanje senčil prepustite kar senzorjem, ki jih bodo dvigali in spuščali po urniku oziroma glede na količino svetlobe.

Fotografije: VELUX

Sponzorirana vsebina