Zavese so eden izmed značilnih gradnikov prostora, ki imajo poleg uporabne funkcije tudi močno dekorativno noto. Prvotno so bile namenjene senčenju pred premočno svetlobo in zagotavljanju zasebnosti, služijo pa tudi kot toplotni izolatorji. Ker pa uokvirjajo tudi pogled skozi okno je izbira popolnega modela pri oblikovanju prostora zelo pomembna.

Zavese naj segajo od stropa do tal, saj tako prostor vizualno povišajo. (vir: www.meridiani.it)

Pri izbiri zaves bodimo pozorni na njihovo dolžino – kratke zavese namreč vizualno znižajo prostor, zato se jim raje izognimo. Izberimo model, ki bo segal vse od stropa do tal; nič hudega pa ni, če so celo nekoliko daljše in se na tleh naberejo v romantično draperijo. 

Po potrebi lahko medsebojno dopolnjujemo zavese različnih kvalitet. (vir: Chris Tonnsen za Elle Decoration)

Zavese so navadno izdelane iz bolj ali manj mehkih in prosojnih tkanin; kakšen model pa bomo izbrali je odvisno od naših potreb, osebnega okusa ter ostale opreme v prostoru. Nežne prosojne zavese, so primerne za prostore, ki nimajo zagotovljene dobre naravne osvetlitve, saj prepuščajo veliko svetlobe ter hkrati zastirajo radovedne poglede v notranjost. Masivnejše neprosojne zavese izberemo v primeru, ko želimo prostor občasno povsem zatemniti. Seveda lahko ob okno namestimo več slojev zaves, ki svoje funkcije in izgled medsebojno dopolnjujejo.

Trenutno so zelo modne karnise iz kovin toplih barv kot sta medenina in baker. (vir: www.sfgirlbybay.com)

Še en pomemben detajl pri montaži zaves je karnisa. Ob straneh naj okno prekriva vsaj za dvajset centimetrov oziroma toliko, da lahko preko okna umaknemo zavese. Karnisa naj ne bo pozicionirana tik nad okno temveč raje direktno pod strop, saj bomo s tem optično povišali prostor.

Pri izbiri blaga za zavese je drznost dobrodošla. (vir: www.sfgirlbybay.com)

Pri izbiri blaga za zavese smo lahko precej drzni, saj je to zaradi cenovne ugodnosti in enostavne montaže odličen način za vizualno popestritev prostora. Material naj se barvno in slogovno ujema z ostalo opremo; lahko pa si privoščimo izbor zanimivih odtenkov in vzorcev. Ob razprtem stanju pazimo, da imajo zavese enakomerno razporejene gube, v zloženem stanju pa jih lahko spnemo z dekorativnimi sponkami.

Rolo panelne zavese lahko preprosto dvigujemo in spuščamo po potrebi. (vir: www.coulisse.com)

Posebno zanimive so panelne zavese, katerih gladke površine so bolj odporne na prah; vizualno pa so najbolj primerne za minimalistično opremljene ambiente. Lahko izbiramo med montažo na karniso ter jih pomikamo drsno, ter rolo izvedbo, ki je zelo primerna za prostore v katerih želimo zavese tekom neuporabe zaščititi pred uničenjem (pred na primer hišnimi ljubljenčki ali majhnimi otroci).

Zavese lahko služijo tudi namesto stene ali vrat. (vir: Melanie Acevedo)

Zavese lahko služijo tudi kot pregrada v prostoru, predvsem kadar si želimo zgolj začasne zasebnosti. So namreč cenovno ugodnejše od gradnje dejanske stene; težke masivne tkanine pa so vseeno precej dober zvočni in svetlobni izolator. S pomočjo zaves lahko ‘skrijemo’ kakšne ne-estetkse pohištvene kose ali pa z njimi celo nadomestimo vrata.