Pleskanja stanovanja se navadno lotimo na vsakih nekaj let. Včasih zato, ker si želimo spremembe, če pa imamo doma majhne otroke ali hišne ljubljenčke, pa je pleskanje pravzaprav nujno. Strokovnjaka smo povprašali, kakšne barve naj uporabimo in kako naj poskrbimo, da bo naš dom spet čist in lep.

Za zdrav dom brez plesni

Pozimi se zaradi slabšega prezračevanja in posledičnega povečanja vlage v prostoru na notranjih zidovih lahko pojavijo plesen in zidne alge. Vzrokov nastanka je več, običajno pa gre za kombinacijo nepravilne gradbene zasnove posameznih konstrukcijskih elementov ali celotne stavbe, neustreznega ogrevanja in neustreznega režima uporabe prostora. Vlaga v bivalnih prostorih povzroči pojav plesni, ki negativno vpliva na zdravje uporabnikov, sploh majhnih otrok.

Plesen lahko saniramo na zelo preprost način. Sprva jo mehanično odstranimo z vlažno krpo, nato pa zidno površino posprejamo z dezinfekcijskim sredstvom Algicid Plus. Po osmih do dvanajstih urah nato steno prebelimo z specialno, proti plesnim odporno notranjo zidno barvo JUPOL Citro. 

Imate težavo z madeži na zidnih površinah?

Po zidu polito olje, kava, vino, celo madeži poplav, se lahko po beljenju ponovno prikažejo na svežem sloju barve. Takšni trdovratni madeži namreč vsebujejo substance, ki se raztopijo v sloju vodne barve, kar vodi do njhove migracije čez film novega nanosa, kjer ponovno tvorijo madeže. 

Za sanacijo trdovratnih madežev lahko posežete po barvi JUPOL Block, ki učinkovito blokira topne snovi, odlikujeta pa jo tudi dobra pokrivnost in oprijem.

Iščete barvo, ki jo lahko večkrat očistite?

Paradižnikova omaka, ki brbota na štedilniku; blatni čevlji, prislonjeni ob zid; mastni otroški prstki na steni stopnišča … Vsak dom ima površine, ki so bolj izpostavljene umazaniji in si zato zaslužijo posebno zaščito. Predlagamo premaz s pralno barvo JUPOL Strong. Njen barvni film je izjemno trpežen in odporen na obrabe in mehanske poškodbe. To pomeni, da lahko madeže enostavno obrišete z vodo in gobico, ne da bi se bali, da boste poškodovali barvni film.

Zahvaljujoč inovativni formulaciji premaza madež namreč ne prodre globoko v barvni film. Pralnost je kar 10-krat večja glede na običajne notranje zidne barve, JUPOL pa vam nudi še 5 let garancije na nespremenljive lastnosti barvnega filma.

Iščete barvo, ki daje občutek toplote?

Sedimo na babičini skrinji, zatopljeni v prijeten klepet, nakar se naslonimo na hladen zid za nami. Kar zmrazi nas. Sploh obstaja kar takšnega, kot je topla stena? Pri JUPOLu so razvili sistem barv Thermo, ki vsebuje votla polnila. Le-ta znižujejo toplotno prevodnost in imajo celo izolativne lastnosti. Sistem Thermo je primeren za prostore, v katerih se veliko zadržujemo in želimo imeti občutek topline ob dotiku z zidno površino. 

Sistem celo zagotavlja prihranke pri ogrevanju, premosti manjše toplotne mostove, hkrati pa še zmanjšuje možnost nastanka kondenzacijske vlage.

Več: Jub

Fotografija: Pinterest