Predstavljajte si, da je vaš dom lahko vsak dan drugačen in unikaten. Meščansko stanovanje v bližini ljubljanske železniške postaje ponuja prav to. Arhitekturni biro 3S design je na 120m² za mlado družino prenovilo čudovito stanovanje L2L, ki ga lahko lastnika prilagajata svojemu načinu življenja.

Arhitekturna vizija studia 3S design je oblikovanje prostorov, ki dihajo z uporabniki. Že dolgo se ukvarjajo z izzivom, kako prilagoditi prostor vsakemu uporabniku posebej. Prav v ta namen so začeli z razvojem lastne linije pohištvenih dodatkov – 3S magnet, ki so jo uporabili tudi v tem interierju. »Zelo pomemben se nam zdi dejavnik prilagodljivosti. Zato smo na kuhinjski stenski oblogi, v kopalnici in na hodniku dodali naš podpis: magnetni sistem – 3S magnet, ki omogoča fleksibilno rabo vertikalnih površin. Zelo preprosto oblikovani magnetni dodatki v naravnem masivnem lesu in kovini popestrijo prostor, hkrati pa omogočajo dodatne odlagalne površine za stvari, ki morajo biti vedno na dosegu roke,« nas prepričajo z drugačnim pristopom k načinu bivanja. V kuhinji so lahko police ali lončki z zelišči ali rožami vsakič na drugem mestu, na hodniku pa obešala za plašče na drugačnih višinah. In vse to brez nadležnega vrtanja ali vijačenja. S tem definiranjem inovativnosti je arhitekturni biro 3S design prišel do raznolikih bivalnih rešitev.

Tako so arhitektke izrabile sicer neizpostavljene in po navadi neizkoriščene površine ter ustvarile potencial za vsakdanjo preobrazbo in prilagajanje prostora na različna razpoloženja »Uporabnik lahko elemente kadarkoli poljubno premika, odstrani ali doda in s tem spreminja prostor,« zaupajo arhitektke. Tudi sama zasnova pohištva je premišljena in zasnovana tako, da vzame v obzir celotno družinsko dinamiko v različnih življenjskih obdobjih.

Ključnega pomena pri snovanju nove tlorisne zasnove je bila odločitev, da se odstranijo nekatere nenosilne stene, saj so arhitekti tako ustvarili velik odprt bivalni prostor, ki ga tvorita kuhinja z jedilnico in dnevni prostor z balkonom.

Dolg obstoječ hodnik ob spalnih prostorih so arhitekti izkoristili za servisne in shranjevalne površine. Tako so skrili elemente, ki so za vsakodnevno bivanje sicer nujno potrebni, vendar po navadi kazijo podobo ambienta. Enoličnost dolgega hodnika so prekinili z visokima ogledaloma in diskretnima stenskima oblogama 3S magnet, kjer se skrivajo držalo za dežnike, kljukice za obešanje plaščev, posoda za odlaganje ključev, lončki z rožami in podobno. Vse elemente lahko uporabniki kadarkoli poljubno menjujejo ali premikajo.

Toplino prostora, ki je sicer minimalistično zasnovan, so ustvarili z izborom materialov in barv. Poglavitna je bila odločitev uporabe orehovega lesa, še posebej izbor orehovega parketa, položenega v klasično ribjo kost. »Ta odločitev je nekako narekovala izbor vseh drugih materialov in barv, da smo na koncu povezali in uravnovesili celoten ambient,« dopolnijo arhitektke. »Čeprav se pri izboru materialov čuti pridih klasike, sta tlorisna zasnova in oblika pohištva popolnoma moderna, celo minimalistična. Zdi se, da gre za igro med klasičnim in modernim,« še nadaljujejo.

Tudi pohištvo v otroški sobi je zasnovano na način, da bo ta v prihodnjih letih z minimalno nadgradnjo postala mladinska soba. Lastnika bosta zamenjala ljubko tapeto s potiskom za nekaj bolj odraslega in umestila posteljo na mesto, kjer je trenutno otroška posteljica. Namesto previjalne mize pa bosta čez celotno širino sobe dodala pisalno mizo. Tako se bodo prav vsi pohištveni elementi ohranili.

Tovrstna premišljena zasnova pohištva je vzdržna, trajnostno naravnana in z mislijo na prihodnost družine. Stanovanje L2L bo tako resnično dihalo z uporabniki in jim sledilo v vsakem življenjskem obdobju.

Arhitekturni biro: 3S design (Lana Strle, Kaja Strle, Maca Strle)

Fotografije: Doris Kordić