Nikoli ne bom pozabila spomladanskega popoldneva, ko sva se s srednješolsko prijateljico na poti proti domu pogovarjali o tem, kako stresno življenje imamo 15-letniki, in šteli, koliko preizkusov znanja naju še čaka do konca šolskega leta. Gospa, ki naju je urno prehitela in je očitno ujela najino debato, se je ustavila in nama namenila moder, z grenko življenjsko izkušnjo prežet pogled ter rekla: »Prav imata dekleti, življenje ni praznik!« Spomnim se tudi, da me je ta izjava kar precej potrla. Zdaj, ko imam tudi sama že kanček življenjske modrosti, pa lahko rečem, da ni vedno tako. Vse je odvisno od tega, kako gledamo na življenje, česa se znamo veseliti in koliko cenimo še tako drobne trenutke sreče.

Nina Vastl Štefe prav gotovo sodi med tiste ljudi, ki znajo uživati v majhnih rečeh in se veseliti življenja. To svojo vedro energijo odlično prenaša tudi na ljudi okoli sebe. Napis »Življenje je praznik« je nekoč natisnila na svoje platnene vrečke, ki jih je na rokodelskem sejmu – na svoje veliko presenečenje – prav vse prodala. Po poklicu je arhitektka, ki je večino svoje profesionalne kariere posvetila projektiranju družinskih hiš. Nina že od zgodnjega otroštva dalje goji ljubezen do narave in ročnih del, zato je v času krize, ko je tako rekoč čez noč izgubila redno zaposlitev pri proizvajalcu montažnih hiš, ustanovila svoje malo podjetje.

Nina Vastl Štefe, fotografija: Mateja Jordovič Potočnik

Ukvarja se s šivanjem dodatkov za dom, kot so dekorativne blazine, zavese, pregrinjala, volnene odeje, posteljnina, namizni prti in podobno. Njena blagovna znamka, poimenovana Mojdom, je prepoznavna po naravnih materialih, kot so lan, svila, konoplja in volna. Izdelki so vrhunske kakovosti in preprostega, vendar prepoznavnega dizajna. Vsi njeni izdelki so ročno šivani in potiskani, barva pa jih pretežno z naravnimi barvili. Te nabere v naravi ali pa prihrani iz lastnega gospodinjstva, kot na primer avokadove olupke, ki tkanino, nepričakovano, obarvajo nežno rožnato. Včasih, kadar želi kakšno močnejšo barvo ali pa ima posebno naročilo, uporabi tudi tekstilne barve, vendar je barvanje z zelišči njena strast.

Nina živi v starem mestnem jedru Škofje Loke, kjer je pred tremi leti tudi za širšo javnost odprla svoj ustvarjalni studio. Izdelki, ki nastajajo pod blagovno znamko Mojdom, imajo zaradi ročne izdelave in visoko kakovostnih materialov svojo ceno, zato jih v Sloveniji ni lahko prodati. Če bi jih ponujala v butičnih trgovinah, bi bili zaradi trgovske marže še toliko dražji. Prav zato se je odločila odpreti vrata svoje delavnice, poleg tega pa jih prodaja tudi v svoji trgovini na spletnem portalu Etsy.

Obisk Nininega ustvarjalno-prodajnega ateljeja je prava paša za oči, saj tam dobite tudi izdelke drugih domačih oblikovalcev. Lesene in keramične predmete, ki jih oblikujejo njeni prijatelji, zna Nina zelo lepo kombinirati s svojimi tekstilnimi izdelki. Tako ste lahko gotovi, da se boste z izleta v Škofjo Loko vrnili navdušeni. Čisto možno je tudi, da se boste dogovorili za kakšno individualno naročilo. Te ima Nina še posebno rada, saj ji predstavljajo poseben izziv.

Nedolgo nazaj je v bližini Škofje Loke, v prostorih nekdanje tovarne Šešir, zaživela posebna zadruga, Kreativnice. V njej poleg Nine ustvarja in prodaja kar šest oblikovalk tekstila. Kreativnice so, kot pove že samo ime, kreativen prostor, kjer oblikovalke svojo dejavnost poskušajo povezati tudi s turizmom in kreativnimi delavnicami. Po odzivu sodeč so sodobni turisti navdušeni nad takšnimi akcijami.

Fotografije: Jana Jocif in arhiv oblikovalke