Nova kopalnica, opremljena z visokokakovostnimi izdelki, je lahko z vami 20 let ali več. Da bi lahko v tem dolgem obdobju izpolnjevala vse vaše potrebe in zahteve, jo načrtujte z mislijo na prihodnost, po nasvete in pametne rešitve pa se obrnite tudi na podkovane strokovnjake. Pri Geberitu ob gradnji in opremi kopalnice svetujejo naslednje:

Čim več prostora

Več kot je ljudi v istem gospodinjstvu, manjša se zdi kopalnica. Z nekaj triki pa se lahko razpoložljivi prostor optimizira. Na primer veliko ogledalo ali v steno nad umivalnikom vgrajena zrcalna omara prispevata k občutku večjega prostora. V idealnem primeru je ogledalo dovolj veliko, da se lahko otroci in odrasli enako dobro vidijo. In ko smo že pri načrtovanju: prostorsko ločeno stranišče olajša marsikaj, zlasti v veččlanskem gospodinjstvu.

Enostavno čiščenje

Kopalnico je treba pogosto čistiti. Zato je izjemno koristno, če je celoten prostor zasnovan tako, da je ta postopek čim bolj enostaven: tla popolnoma brez ovir s pršnim prostorom v nivoju, stenska WC školjka, stenska umivalniška armatura in dovolj prostora za nešteto pripomočkov v omaricah. Pomembno je tudi dobro prezračevanje, da se v prostoru vlaga ne zadržuje predolgo.

Brez ovir

Kopalnica brez stopnic in pragov resnično pokaže svoje prednosti šele v starosti, ko se pojavljajo težave z gibanjem. Navsezadnje je v prostoru brez ovir manjše tveganje, da bi se obnjo spotaknili in se pri tem poškodovali. Velika prednost je tudi, če se lahko sedalna višina WC školjke z relativno malo truda dvigne za nekaj centimetrov. Takšna prilagoditev zahteva namreč običajno večji strukturni poseg. Če pa je že na samem začetku vgrajen višinsko nastavljiv podometni element, se lahko ta prilagoditev izvede na razmeroma enostaven način.

Udobje šteje

S starostjo se pogosto poveča tudi želja po večjem udobju. Kar je bilo prvotno iz stroškovnih razlogov odloženo, lahko nekaj let kasneje postane povsem dostopno. Na primer tuš WC, sistem za odvajanje neprijetnih vonjav ali brezstična aktivirna tipka. Vse to so drobni luksuzi, ki pa v življenje prinesejo veliko zadovoljstva. 

Geberit Selnova Comfort je izjemno plitek umivalnik za obilo prostora za noge ter lahek dostop – tudi sede.

Močno držalo

Na prava mesta v predstensko konstrukcijo se splača pritrditi tudi tako imenovane montažne plošče. Te ostanejo nevidne za ploščicami. Če pa bo nekega dne potrebno kopalnico prilagoditi gibalno oviranim osebam, bo na te plošče mogoče hitro in enostavno pritrditi stabilne ročaje in podporne pripomočke. Položaj teh podometnih nosilcev opor mora biti seveda dokumentiran.

Prava sedalna višina

Če ni drugače določeno, je stranišče standardno vgrajeno tako, da sedalna višina znaša 41 cm. S čisto medicinskega vidika je položaj v počepu najbolj koristen za dobro praznjenje črevesja in ta namen bi morala biti sedalna višina toaletne keramike nekoliko nižja. Vendar pa bi bilo dvigovanje iz tako nizkega položaja za starejše in posebno visoke osebe brez opornih ročajev skoraj nemogoče. Kakšna je rešitev? Investirajte v po višini nastavljiv podometni element za WC školjko in si tako zagotovite vedno idealno sedalno višino stranišča.

Montažni element Geberit Duofix za stenski WC, s podometnim splakovalnikom za gibalno ovirane osebe ter nastavki za opore in držala.

Elektrika v območju straniščne školjke

Že nekaj let se elektronske naprave tudi v kopalnici vedno pogosteje uporabljajo. Kljub temu se ravno v območju WC školjke vtičnica zaman išče, kar velja tudi za novogradnje. Ko boste načrtovali ali prenavljali svojo kopalnico, zato nikar ne pozabite na namestitev napajalnega priključka v območje WC školjke.

Zmaga na vaši strani

Morda se vam trenutno zdi, da nima smisla gledati desetletje vnaprej in si pri izgradnji kopalnice delati dodatnih stroškov. Vendar so v resnici ti izdatki za prihodnje nadgradnje prostora v resnici razmeroma nizki. Zagotovo pa vam bo daljnoviden pristop prinesel zadovoljstvo in vam omogočil, da svojo kopalnico z malo truda kadar koli prilagodite spreminjajočim se potrebam.

Več: www.geberit.si