Ekipa Celovito je za mlado družino prenovila barvito in kaotično dnevno sobo v minimalističen in eleganten prostor za uživanje.

Dnevna soba mladega para je bila opremljena zelo stihijsko. Več omar različnih velikosti, tridelna sedežna garnitura, jedilna miza, številna vrata: že sami pohištveni elementi v prostoru so vzbujali občutek kaosa, potem pa so bile tu še barve, materiali, dekoracija, igrače … Da bi omilil ves nered, je par že razmišljal, da bi del dnevne sobe spremenili kar v ločeno shrambo.

Minimalizem kot nepopisan list

Po premisleku pa so skupaj z ekipo Celovito na problem odgovorili z – minimalizmom.

Beseda minimalizem mnoge odvrne že v izhodišču, češ da so minimalistično opremljeni prostori sterilni in brezdušni. Ekipa Celovito na to odgovarja: “Če imate ali ste imeli majhne otroke ali pa imate zgolj natrpan urnik, potem veste, da dom enostavno ne more biti vedno pospravljen. Če je v prostoru že v osnovi veliko stvari (številni različni kosi pohištva, veliko predmetov na odprtih policah, barvne stene, več slik na stenah ipd.), bo prostor že ob manjšem neredu deloval nepospravljeno. Seveda ni nič narobe, če ni vse na svojem mestu, a če je prostor zasnovan minimalistično, si lahko tega nereda privoščite več.”

Dolga vgradna omara je družino odrešila vse navlake. Pred njo postavljena klop je podaljšek dnevne sobe – na njej je možno posedati, brati ali se igrati, vanjo pa skriti še celo vrsto igrač.

Jedilna miza je premeščena k vratom, bližje kuhinji, dodana pa ji je skoraj neopazna vgradna omarica. Le-ta vsebuje ozko vinsko vitrino, prostor za kozarce in žgane pijače, tik nad mizo pa je vanjo vstavljen manjši predal, v katerem najdemo številni pribor za pripravo jedilne mize: serviete, podstavke za posode in odpirač za vino.

Eleganten kavč je orientiran proti nizki TV omarici, preko njega pa se nam odpre pogled še na popolnoma prenovljeno teraso. Les, položen kar čez ploščice, s konča z nasutjem prodnikov, tenda pa teraso senči ob nizkem zahodnem soncu.

Tako urejen in strukturiran ambient v nevtralnih barvah je dobro izhodišče, ki ga bo kar najlepše dopolnil pisani otroški svet.

Interier: Celovito

Fotografije: osebni arhiv