V borovem gozdu, v švedski neokrnjeni naravi, se skriva idilična tradicionalna lesena hišica, ki stavi na preprostost in neposrednost. Pod njeno preobrazbo se podpisuje danski arhitekturni studio Norm Architects, ki je tradicionalno hišico preobrazil v počitniški dom mlade družine.

Arhitekti so pri prenovi tradicionalne hišice, ki stoji na vrhu slemena, stavili na pristop »nazaj k osnovam«. V pritličju hišice so uredili prijeten dnevni prostor, v katerem kraljujejo preprosti sivi zofi in dva preprosta počivalnika, za toploto pa skrbi skromen kamin umazano bele barve.

Tu sta postavljena še dva počivalnika, ki sta nastala ob sodelovanju z dansko pohištveno znamko Menu, oblečena v tople ovčje kože. Na drugi strani pritličja sta jedilni prostor z veliko leseno mizo in preprosta kuhinja, sestavljena iz niza nizkih omaric iz hrastovega lesa.

Prav uporaba lesa je pri opremljanju vodila arhitekte. Hrast je mogoče opaziti tudi v talni oblogi, prav tako so iz hrasta notranja vrata. Slednja so prav za omenjeni projekt oblikovali kar arhitekti sami, z namenom, da ta delujejo bolj kot sloke prednje stranice omar in ne zavzamejo preveč prostora.

Vrata segajo vse do stropa, s čimer sobe vizualno delujejo višje, zaključujejo pa jih krožni medeninasti gumbi.

Iskanje bistva vse prej kot lahka naloga

»Ustvarjanje domov je pogosto vaja v omejevanju,« je o pristopu povedal soustanovitelj Norm Architects Jonas Bjerre-Poulsen in nadaljeval: »Čeprav se zdi ustvarjanje preprostega, pristnega in prijetnega prostora lahkotno in naravno, ko je enkrat končano, je pot do preprostosti in bistva pogosto precej zapletena in vse prej kot lahka naloga.«

V prvotno strukturo hišice so posegali le malo, največ z vstavitvijo okenskih odprtin, ki omogočajo zadosten dotok naravne svetlobe in razkrijejo poglede na okoliške borovce. Dodali so tudi manjši prizidek, kjer lahko nemoteno bivajo gostje. Vanj so umestili dvignjeno ležišče ob veliki zastekljeni površini, ki omogoča prekrasne razglede na pokrajino. Sicer je tloris hiše zasnovan za dve družini, v sklopu počitniškega objekta pa je tudi manjša savna.

Fotografije: Jonas Bjerre-Poulsen/Norm Architects