Da bi nam bilo jadranje skozi življenje prijetnejše in tudi mirnejše, se ljudje naučimo prilagajanja. Prilagajati se moramo tako okoliščinam kot ljudem in včasih tudi našim hišnim ljubljenčkom. Tako je tudi Barbara Čanžek ureditev doma delno priredila svojemu pasjemu ljubljenčku. A ne samo njemu, prav tako ga je priredila zase, za svoje hobije in veselje do druženja z najdražjimi.

Barbara je svojo vrstno hišo, ki stoji v okolici Celja, poimenovala Hiša štirih letnih časov, to pa zato, ker ima zelo razvito dekoratersko žilico in ureditev doma nenehno spreminja glede na letne čase. »Kupujem dekoracijo, jo menjujem. Pač se orientiram po sebi, po svojem občutku in tako v bistvu nastaja vsebina hiše,« začne s pripovedovanjem.

Tropsko vzdušje, ki nas pozdravi takoj ob vstopu v hišo, nam da vedeti, da je Barbara zelo povezana z rastlinami, kar pa ni prav nič nenavadnega, saj je v preteklosti imela svojo cvetličarno Mačica. Takrat, pravi, je še dodatno razvila žilico za urejanje interjerja. Tudi prijatelji so jo večkrat prosili, da jim pomaga urediti dom, pisarno ali lokal in tako tudi za svoj novi dom, ki ga je kupila v tretji gradbeni fazi, ni najela arhitekta, ker je pač sama točno vedela, kaj si želi in kako bo želeno dosegla.

V interjerju prevladuje umirjena naravna barvna paleta, ki je Barbarina najljubša. Zelo rada ima les in če bi bilo mogoče, bi najraje živela v leseni hiši. Tukaj je ta vtis pričarala tako, da je vse zunanje nadstreške naredila v naravni barvi lesa, zaradi česar ima poleti, ko odpre vsa vrata na vrt, vtis, da živi v lesenem objektu. Po drugi strani pa je zlasti v interjerju toplino lesa spretno kombinirala z betonskim stropom in belimi elementi, med katerimi pade v oči velika jedilna miza. Zanjo lahko mirno rečemo, da je center doma, skupaj z zunanjo mizo, seveda.

»Ja. To je pa zaradi tega, ker imam krog prijateljev, ki redno prihajajo k meni. Velikokrat se družimo ob hrani in pijači in je to zelo pomemben del moje hiše. Mize,« pojasni in doda, da za prijatelje tudi zelo rada kuha. »Uživam v tem, ko vidim, da ljudje nekaj dobrega pojedo in to znajo pohvaliti. Veliko časa tudi porabim, da najdem dobre recepte in prav zadovoljna sem, da pridejo in da skupaj uživamo v hrani in pijači, se sprostimo, se kaj pogovorimo. Zame je to res en poseben čar, ki ga ima moj dom.«

Poleg jedilnice in kuhinje, ki je urejena tako, da je lastnica lahko ves čas v interakciji z gosti, pritlični del hiše sestavljajo še dnevni prostor, manjša kopalnica in pisarna. Medtem ko v zgornjem delu kraljuje apartma z banjo in garderobo. »Naredila sem pa tudi sobo za goste in kopalnico za njih. V zgornjem delu sem potem porabila še en prostor, ki je ostal, 24 m² za majhen ženski osebni fitnes,« se zasmeje.

In nenazadnje je treba omeniti še vrt.  Ta je zasnovan tako, da ga ni treba kositi in da lastnica lahko takrat, ko je doma, na njem enostavno uživa: bodisi v kotičku za kramljanje, v delu z visečimi stoli, ki so naravnost odlični za branje knjig in meditacijo, tu sta še predel za sončenje in lokacija, namenjena za peko na žaru in v bližini katere so v 75 let stari banji nasajena zelišča.

Vse skupaj je za piko na i urejeno tako, da se v zunanjščini dobro počuti tudi Barbarin pasji ljubljenček Enzo. »Res je. Zaradi tega, ker je pač moje življenje zelo prilagojeno mojemu vajmarancu Enzotu. Prilagodila sem mu zunanjost, naredila vrata, da lahko, kadar me ni doma, pride ven iz hiše in uživa v naravi. Tako da dejansko je to Enzotov raj. In moj, na koncu.«

Fotografije: Matjaž Očko