Umetnost je tista, ki nas  če jo zaznamo ali ne  obkroža na vsakem koraku: v obliki glasbe, ki jo poslušamo na poti v službo; arhitekture, v kateri bivamo in delamo; v obliki pohištva; krajinskega oblikovanja prostorov, v katerih preživljamo prosti čas; v obliki filmov in literature, ki se jim prepustimo ob zaključku dneva …

Umetnost pa lahko v svoj dom povabimo tudi zavestno, in sicer tako, da dom z njo opremimo. Predstavljamo nov trend v notranjem oblikovanju – estetski slog.

Seveda ima vsak svojo lastno estetiko, a pri t. i. estetskem slogu gre predvsem za kombiniranje umetniških slogov različnih avtorjev – bodisi oblikovalcev, slikarjev, kiparjev, grafikov … v enem prostoru. Uporablja ga predvsem generacija Z, ker je barvit, unikaten in zanimiv. Kako ga doseči?

Okrasite stene: plakati, stenske poslikave, tapete, fotografije, umetniška dela in grafike … so sestavni del vsakega doma. V slogu ‘aesthetic’ pa resnično zaživijo, se med seboj dopolnjujejo in pripovedujejo intimno zgodbo lastnikov.

Foto: Unsplash

Ker je moda ciklična in se v trend vedno znova vračajo enake oblike (trenutno so spet v modi barvita 60. in 70. leta), lahko že z dekoracijo vaše stare mame v svoj dom vnesete vintage estetiko. Sploh kosi iz druge polovice 20. stoletja so kakovostno oblikovani, barviti in vizualno atraktivni.

Foto: Unsplash

Kombinirajte! V prostor vnesite čim več raznolikih elementov in jih med seboj povežite z majhnimi detajli. Zanimiva preproga se bo na primer lepo povezala z barvitim naslanjačem italijanskega oblikovanja in umetniško grafiko na steni.

Najpomembnejše v slogu ‘aesthetic’ pa so barve. Te naj bodo fluorescentne, živahne in vedre, v barve pa odenite tudi najbolj nepričakovane elemente – od kopalne kadi do kuhinjskih pripomočkov. V estetskem slogu namreč ni prostora za tradicionalno in konvencionalno.

Foto: Pexels