Vse, kar pridelate doma je po navadi boljše, kot če bi kupili. To velja tako za sadje in zelenjavo z vrta kot za elektriko z domače strehe. Elektriko lahko pridelate s pomočijo mikro sončne elektrarne, s tem pa na dolgi rok razbremenite okolje, privarčujete denar in posledično živite veliko bolj sproščeno. Poglejmo, kakšne spremembe prinese v vaš vsakdan fotovoltaika.

Razlogi za investicijo

Mikro sončna elektrarna (MSE) dandanes ni več le modni trend, ampak že kar življenjski stil, za katerega se odloča vse več Slovencev. Po podatkih slovenskega portala za fotovoltaiko smo samo v lanskem letu postavili 1300 samopreskrbnih sončnih elektrarn  v skupni moči 13,1 megavata, pričakovani indeks nadaljnje rasti pa je od 25 do 30 odstotkov letno. In kaj nas pri sončni energiji najbolj prepriča? Vsaj trije razlogi: s sončno elektrarno postanemo samooskrbni (neodvisni od nihajočih cen elektrike na trgu), znižamo svoj račun za električno energijo za do 75 odstotkov in sočasno zmanjšamo tudi vpliv na okolje in porabo fosilnih goriv.  

Če pridelujete lastno elektriko, boste veliko bolj sproščeni. Tudi pogled na račun vam ne bo dvignil pritiska.

Dostopno in enostavno

A kako do lastne sončne elektrarne? Mnogo potencialnih investitorjev se ustraši papirologije in nenazadnje tudi tega, da je investicija zanje morda občutno previsoka. Kar pa še zdaleč ne drži. Vse potrebne dokumente vam uredijo že pri ponudniku tovrstnih elektrarn, s pridobljeno subvencijo Eko sklada pa je izdatek za elektrarno tudi mnogo nižji, povprečno bo štiričlanska družina odštela med 7.000 EUR in 11.000 EUR, ki pa se ji bodo povrnili že prej kot v 10 letih. Elektrarna bo po drugi strani delovala najmanj 20 let, kar torej v grobem pomeni vsaj 10 let brezplačne električne energije.

Če bi se naknadno po vgradnji MSE vaša poraba električne energije znatno povečala (denimo zaradi nakupa električnega avtomobila, toplotne črpalke…) lahko elektrarno nadgradite z dodatnimi paneli.

Dobro načrtovanje

Seveda pa je v vsakem primeru namestitev male sončne elektrarne potrebno dobro načrtovati. Odločilni dejavnik ni le proračun, temveč tudi lokacija vašega doma. Da bo elektrarna kar najučinkovitejša, mora biti prilagojena vaši porabi (torej ravno prave velikosti), njeni moduli pa čim bolj osončeni. Oziroma povedano drugače: vaša streha mora biti čim bolj izpostavljena soncu; idealna je obrnjena na jug, vzhod ali zahod ter z naklonom med 20 in 60 stopinj.  

Ali živite na ustreznem terenu ter kako močno elektrarno potrebujete, da bo pridelana elektrika pokrila vaše potrebe, je najbolje povprašati kar strokovnjake na naslovu → Moja elektrarna.

Veliki porabniki elektrike, na primer toplotna črpalka ali električni avto, se bodo posebej razveselili energije iz sončne elektrarne.

Za energijo lahko oskrbujete tudi svoj električni avto

Naložba v fotovoltaiko se vam bo zlasti obrestovala v primeru, da imate doma aparate/stroje, ki potrebujejo več elektrike (in povprečna slovenska družina jih ima kar nekaj). Praktično vsako gospodinjstvo ima denimo pomivalni stroj, pralni stroj, sušilnik perila … nekateri tudi bazen, iz leta v leto je več domov, ki se grejejo s toplotnimi črpalkami in v garažah več električnih avtomobilov. Če bi lastniki slednjih polnilno mesto imeli pod lastnim solarnim nadstreškom ali v garaži, bi bilo, prvič, načrtovanje poti lažje in, drugič, veliko cenejše, kot je uporaba drugih polnilnih mest. V vsakem primeru pa bi bili ob lastni sončni elektrarni vsi ti aparati vedno siti, oskrbljeni z dovolj energije, račun za elektriko pa občutno razbremenjen.

Solarni nadstrešek ePI

Vse pod nadzorom

»S sončno elektrarno se človek nauči elektriko porabljati takrat, ko jo pridela,« poročajo premnogi lastniki in pri tem izpostavljajo stalno transparentnost delovanja MSE. Panele na strehi imate namreč lahko vedno pod nadzorom, preko aplikacije na pametnem telefonu, tablici ali računalniku lahko nenehno spremljate porabo in proizvodnjo elektrike in ste tako po želji vsak trenutek na tekočem z dogajanjem na strehi. Pa še nekaj je: z domačo elektrarno se ne razbremenite samo stroškov, temveč tudi zmanjšate odtis CO2, ne da bi se morali pri porabi omejevati. Čeprav je varčevanje z elektriko vsekakor dobrodošlo v vseh primerih – najsi imate domačo sončno elektrarno ali ne.

Fotografije: Moja elektrarna, Pinterest