V zadnjih letih se trend gradnje nizkoenergijskih hiš in stanovanjskih blokov povečuje. Sledijo mu tudi v Radencih, kjer raste nizkoenergijski blok s 27 stanovanjskimi enotami, ki bo nekaj posebnega. Opremljen bo s kar 95 kW sončno elektrarno – električna energija pa bo razdeljena med prebivalce bloka. Tako bodo lahko tudi stanovalci delovali po načinu samooskrbe in pridobljeno elektriko porabili za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje, ogrevanje vode in gospodinjsko elektriko. 

Energetsko učinkovito in prilagodljivo ogrevanje

Da bo ogrevanje čim bolj učinkovito, se bodo stanovalci novega bloka v Radencih ogrevali z IR-grelnimi paneli podjetja Ekosen – grelnimi paneli Sunlife One. Glavna prednost tovrstnega ogrevanja je, da je energijsko zelo učinkovito in prilagodljivo. Stanovalci bodo lahko ogrevanje prilagodili svojemu ritmu življenja in ogrevali stanovanje takrat, ko jim bo ustrezalo. Sami bodo lahko natančno določili, kakšno temperaturo želijo v posameznih sobah v določenem času. Ko jih ne bo doma, bodo z energijo varčevali in samo vzdrževali določeno temperaturo. Kadar pa bodo doma, bodo lahko v vsakem prostoru določili temperaturo, ki jim ustreza. Ta prilagodljivost je še posebej pomembna za družine z manjšimi otroki, ki želijo zelo toplo kopalnico ob urah, ko se otroci umivajo. Tudi za starejše ljudi, ki povečini vstajajo zelo zgodaj, je prilagodljivost dobrodošla, saj je stanovanje po želji toplo že zgodaj. Tudi tistim, ki velik del dneva preživijo v napornih službah, ustreza, da jih vedno pričaka topel dom – pa naj bo to zgodaj zjutraj, pozno popoldne ali sredi noči. Takšne odzivnosti, prilagodljivosti in učinkovitosti drugi viri ogrevanja ne omogočajo.

IR paneli bodo slogovno povezani z interierjem

Prednosti IR ogrevanja je še več

Izredna prednost ogrevanja z IR paneli je tudi manjše onesnaževanje zraka. Če ogrevanje s pečmi na drva in kurilnim oljem povzroča veliko prašnih delcev, ki otežujejo dihanje in sproščajo smog, tega pri IR panelih ni, zrak ostaja čist in do zdravja prijazen.

Izberite do okolja prijazno ogrevanje in dihajte svež zrak

Poleg tega je IR ogrevanje veliko bolj trajnostno, saj imajo grelni paneli znamke Sunlife podjetja Ekosen kar do 12 let garancije, ker ne vsebujejo gibljivih delov, pa se zmanjša možnost poškodb, napak, servisi pa sploh niso potrebni.

Številni se za IR-grelne panele odločajo tudi zaradi nizkih stroškov pri investiciji in dolgoročnega prihranek pri ogrevanju. Uporabniki prihranijo tudi prostor (ne potrebujejo sobe za vso tehnično opremo, dimnika, zalogovnika): če upoštevamo, da je povprečna cena m2 v novogradnji 800 evrov, posledično prihranijo kar 8000 evrov s prihrankom prostora. Če pa je na voljo dovolj prostora, ga je pametneje uporabiti kako drugače, na primer kot sobo za sprostitev, wellness ali fitnes. 

Za piko na i pa še ena velika prednost IR-ogrevanja: z njim ni nobenega dodatnega dela. Izognete se naporni pripravi drv (v povprečju osebe porabijo kar 100 ur na leto za pripravo drv), čiščenju peči, stalnemu sesanju okrog peči, pa tudi servisom in skrbi za okolje.

Primerjava delovanja sistemov klasičnega ogrevanja (levo) in ogrevanja z IR paneli (desno)

Prednosti IR-grelnega sistema Ekosen:

  • preverjeni, ustrezno certificirani produkti
  • do 12-letna garancija
  • 30 let življenjske dobe grelnih panelov
  • stroški ogrevanja so do 60 % nižji
  • investicija je možna po korakih
  • izredno prijeten občutek ob ogrevanju
  • enakomerno razporejena toplota
  • odpravlja vzroke za vlago in plesen
  • preprosto upravljanje
  • preprosta montaža
  • vzdrževanje NI potrebno
  • ogrevanje, prijazno do okolja

Primerjava IR-ogrevanja z drugimi tipi ogrevanja

Izračun prihranka je informativne narave in upošteva vse stroške: servisov, menjave sestavnih delov, obnove in ogrevanja.

Pri kombinaciji IR-grelnega sistema s sončno elektrarno smo pri končnem izračunu upoštevali proizvedeno elektriko v 1 letu/900 EUR.
Primerjava je narejena na podlagi podatkov za novogradnjo z odlično izolacijo (C1) v velikosti 130 m². 

Vas zanima, koliko bi privarčevali v 1, 5, 15 in 25 letih, če bi dom ogrevali z IR-grelnim sistemom Ekosen? Preverite na: www.ekosen.si/izracun

Želite izvedeti več o IR-ogrevanju?

Za pripravo rešitve za IR-ogrevanje s sistemom Ekosen pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 30 10 ali pišite na e-naslov info@ekosen.si.

Lahko obiščete tudi salon pri Mariboru v Miklavžu na Dravskem polju, Ptujska cesta 17, tel. 02 620 81 99, pri Ljubljani salon v Mengšu, Gorenjska cesta 19, tel. 01 320 73 30, Galerijo toplote v Murski Soboti, tel. 080 87 85, ali Ekosen showroom, Zumbula 26, v Sesvetah v Zagrebu, tel. +385 91 111 02 50. Več o ponudbi si lahko ogledate na www.ekosen.si in na www.irsun.si ter www.thermosun.si.