Pred dvema letoma je družina Ritter živela v najeti stari stavbi v središču Mannheima (Nemčija). A ker sta Melanie in Michael že dolgo sanjala o svojih štirih stenah in so se njune življenjske razmere s prihodom tretjega otroka tudi precej spremenile, sta sanje začela uresničevati. Odločila sta se zgraditi hišo v predmestju, kjer je bilo v bližini tudi njegovo delovno mesto in s tem povezan prihranek časa pri vožnji.

Ustvarjanje zdravega življenjskega okolja

Selitev seveda ni potekala čez noč, saj sta najprej morala poiskati ustrezno parcelo in izvajalca. »Predstavljala sva si lesno hišo, brez stiropora in umetnih materialov v stenah, da bi otroci odraščali v zdravem okolju,« pripoveduje Michael in dodaja, da ju je ta želja pripeljala do montažne hiše z leseno konstrukcijo in možnostjo individualnega prilagajanja tlorisa, kar sta tudi izkoristila.

Razstavne hiše kot vir navdiha

Podobno kot v Sloveniji tudi v Nemčiji obstaja možnost ogledov vzorčnih hiš, zato sta se zakonca Ritter po dodatni navdih odpravila še v gradbeni in stanovanjski park World of Living z razstavnimi hišami. Tu jima je v oči padla kockasta hiša brez napuščev z dvokapno streho in prizidano garažo z ravno streho WeberHaus. »Takšna bo,« sta odločila in gradnja se je lahko začela.   

Individualna zasnova

Kljub precej preprosti zasnovi in minimalistični obliki hiša še zdaleč ni dolgočasna. Dinamiko ji vnašajo asimetrično razporejene in različno velike okenske površine, interakcija med sijočo belo fasado in toplimi lesenimi površinami pa sodobni novogradnji daje prijazen, vabljiv značaj in nakazuje njeno notranjost.

Ob vstopu v hišo naš že čaka prvo presenečenje. Namesto zaprtega hodnika se znajdemo v kratkem vhodnem delu, ki se preliva v velikodušno dimenzioniran dnevni, jedilni in kuhalni prostor. Absolutni vrhunec je črna kuhinja, ki takoj pritegne pozornost, ne moremo pa spregledati niti lesenih podokenskih klopi in v kopalnici dizajna umivalnika, ki tvori topel kontrast ploščicam v videzu betona. Vse skupaj je začinjeno še s svetili ‒ od »gole« žarnice v eni od otroških sob do orientalskega lestenca v spalnici staršev. 

Hiša dobrega počutja

Družina se v hiši počuti odločno in se še danes radi spominjajo vselitve vanjo. »Prva noč v hiši je bila še posebej razburljiva. To je bilo maja lani. Zdaj smo z njo že popolnoma domači,« sklene Michael.

Arhitektura in fotografije: WeberHaus