Krk je eden od otokov v hrvaškem Kvarnerju, kjer si je veliko Slovencev uredilo svoje počitniške domove. Med njimi izstopa prestižna vila, ki so jo arhitekturno zasnovali arhitekti iz biroja 2AMV Arhitekti. Interier so oblikovali v biroju od-do Arhitektura.

Vilo sestavljajo tri etaže. V kleti je prostor za vozila, ki se tja pripeljejo po elegantnem dovozu. Dnevni prostori so v srednji etaži, ki predstavlja pritličje, spalnice pa so na vrhu. Tlorisna zasnova je v obliki atrija z rahlo odprtima stranicama, ki omogočata še širši izjemen pogled na morje. V atriju je umeščen tudi bazen, v katerem si lahko stanovalci med plavanjem zamislijo, da jih od morja loči še nekaj krošenj. Vila združuje dva apartmaja pod isto streho.

Življenje v tej vili ima vrsto prednosti, predvsem po zaslugi arhitekturne zasnove. Etaže so pravzaprav oblikovane kot terase, kar omogoča stanovalcem, da se pred sončno pripeko skrijejo na katero izmed razsežnih teras, razporejenih po pritličju. Terase pa niso le v pritličju, ampak ima vsaka izmed spalnic v nadstropju svojo teraso.

Bivalni prostori se z velikimi panoramskimi okni odpirajo v osupljive razglede na morje in rastlinje, ki obkroža vilo.

Zunanja podoba vile je zelo razgibana, saj terasasti vodoravni deli stavbe izrazito segajo nad navpične stene. Prav ti previsi teras in globoko umaknjeni prostori pod njimi vzbujajo dinamičen vtis, tako da vila kljub precejšnji velikosti ni videti prevelika. Podobno kot usmeritev navpično-vodoravno se izmenjujejo tudi barve: bela-črna. Lahko bi rekli, da beli okvirji sedijo na črnih volumnih.

V temi se tem elementom pridruži še fascinantna osvetlitev v obliki svetlobnih trakov, ki potekajo po spodnjih robovih teras. Ti linearni svetlobni elementi poudarjajo edinstvene arhitekturne značilnosti vile.

Zunanje površine tik ob vili so tlakovane z velikimi ploščami, obdanimi z negovano trato, ki je obsajena s sredozemsko vegetacijo.

Enako prepričljiva, kot je arhitekturna zasnova vile, je tudi izbira materialov, ki z nevtralnimi barvami ne izstopajo, ampak pustijo zeleni okolici, da objema vilo.

Kar težko se je upreti zavidanju tistim, ki uživajo v udobju te vile.

Krajinska arhitektura: Lara Gligić, mag. kraj. inž. arh., Studio LEPPA

Fotografije: Ana Skobe