Oljenje ni namenjeno le parketu in izbranim kosem notranjega pohištva, pač pa lahko to tehniko zaščite lesa uporabljamo tudi za les na prostem. Z njim zaščitimo ograje, lesene fasade, vrtno pohištvo, čebelnjake, igrala ali lesene terase, in sicer vsaj enkrat letno. Z oljenjem podarimo lesu svilnat sijaj in prijetnost na otip.

Postopek oljenja lesa ni zahteven, zato lahko to delo opravimo sami. Da bomo pri tem uspešni, pa smo za nasvete povprašali Urško Loboda, vodjo razvoja pri Belinki, kjer so razvili tudi dve specializirani olji za zaščito zunanjega lesa.

V zadnjem času opažamo, da se vedno bolj vračamo k naravnim materialom, tudi v primeru teras in vrtnega pohištva. Nam lahko priporočite kaj posebnega v ta namen?

Za lesene terase in vrtno pohištvo je najbolj primerno oljenje. Pri zaščiti z olji poudarimo naravno teksturo lesa,  les obdrži naraven otip in izgled. Olje se vpije globoko v pore lesa, jih zapolni in prepreči vpijanje drugih tekočin, najpomembneje pa je, da na površini ne tvori filma. V ta namen lahko priporočimo dve olji, Belinka oil Exterier in Belinka oil Decking.

Kako se ti dve olji razlikujeta med seboj?

Belinka oil Exterierje brezbarvno olje za zaščito in nego lesenega vrtnega pohištva. Z njim ščitimo zunanje površine iz odpornejših vrst lesa (tik, hrast, akacija, kostanj). Naoljena površina je vodoodbojna in odpornejša na vremenske vplive.

Belinka oil decking je predvsem namenjeno zaščiti lesenih teras, ki so po navadi tudi iz odpornejših vrst lesa in te so večinoma izpostavljene soncu in vremenskim vplivom. Olje vsebuje UV absorberje, UV filtre in pigmente, ki nudijo najvišjo UV zaščito. Zaradi tega je, v primerjavi z oljem Exterier, bolj obstojno in omogoča daljši interval obnavljanja. Ker je olje mogoče dobiti v petih niansah, lahko barvo naravnega lesa prilagodimo svojim željam. Pred nanosom izbrane nianse, pa je potrebno testiranje nianse na lesu, iz katerega je lesena površina.

Kako se lotimo sami oljenja terase, na kaj moramo biti še posebej pozorni ?

Najprej moramo poskrbeti, da bo les pred premazovanjem popolnoma suh, enakomerno obrušen in odprašen, brez maščob, voskov in drugih nečistoč. Ko imamo tako pripravljeno leseno površino,olje enakomerno nanesemo. Za nanašanje lahko uporabimo čopič, krpo, valjček. Ker je les naravni material in ima  zaradi svoje sestave površina različne sposobnosti vpijanja, je pomembno, da olje na površino nanesemo v presežku in tako omogočimo, da se vpije, kolikor se pač lahko. Pustimo ga vpijati 10 do 20 minut, nakar odvečno olje obrišemo s čisto vpojno krpo, ki ne pušča dlačic in na ta način preprečimo nastanek filma. Pri oljenju moramo biti pozorni na vremenske pogoje. Najprimernejše so temperature med 15 in 25 °C. Izogibamo se direktnega sonca.

Katere so najpogostejše napake, ki jih delamo pri oljenju?

Predvsem moramo biti pozorni na pravilno pripravo podlage pred oljenjem. Pri samem oljenju je zelo pomembno, da je les enakomerno obrušen. Neenakomerno brušenje povzroči različno vpijanje olja in lisavost površine. Poleg tega moramo olje pravočasno obrisati. Zasušeni ostanki odvečnega olja na površini tvorijo film, ki po osušitvi lahko poka, izgled površine pa ni enakomeren in gladek. Pomembno je tudi, da za brisanje odvečnega olja uporabimo krpo, ki ne puščajo dlačic, saj bodo te drugače ostale na lesu.

Oljene površine je potrebno obnavljati pogosteje kot površine, zaščitene z lazuro. Kako pogosto in kako to naredimo?

Oljenje zahteva redno vzdrževanje, svetujemo enkrat še bolje dvakrat letno, seveda pa je odvisno od izpostavljenosti lesene površine zunanjim vremenskim vplivom. Če površino obnavljamo redno, je dovolj, da jo očistimo z vodo in detergentom, dobro osušimo, rahlo obrusimo in na novo premažemo s slojem olja, ki ga seveda tudi obrišemo. Kdaj pa je obnova potrebna,  lahko preverimo s testom s kapljico vode: na suho površino kanemo kapljico vode; če ta ostane na površini, novo oljenje še ni potrebno, če pa se voda zelo hitro vpije, je čas za obnovo.

Po nekaj letih les kljub oljenju postane siv in umazan. Se lahko temu izognemo?

Na žalost ne. Naravna zakonitost vsakega lesa je, da z leti posivi. Oljenje ga ščiti, vendar je sloj olja pretanek, da bi dolgoročno preprečil sončnim žarkom razgradnjo lesa.  Obstaja pa seveda rešitev tudi za to. To je Belfresh,  izdelek iz družine Kozmetike za les. S pomočjo Belfresha odstranimo sivino in umazanijo z vremensko izpostavljenega posivelega lesa, zatem pa lahko po prej opisanem postopku ponovno naoljimo leseno površino.

Bi nas na koncu še na kaj opozorili?

Zelo pomembno je, da z oljem prepojene krpe in druge delovne pripomočke (penasti valjčki, gobice, papir)  po uporabi namočimo v vodi ali sežgemo, ker v nasprotnem primeru lahko pride do njihovega samovžiga.

Za dodatne nasvete o oljenju in drugi zaščiti lesa se lahko obrnete na svetovalce v Belinki. Lahko jih pokličete na brezplačno številko 080 10 88 ali kontaktirate po elektronski pošti. Pokukajte pa tudi na njihovo Facebook stran.