Vsi imamo doma kak kos pohištva, ki bi nujno potreboval nov nanos barve. A že sama misel na dolgotrajnost postopka - razstavljanje, brušenje, čiščenje, dvakratni nanos barve ... - nam hitro povzroči glavobol. Sploh če gre za kakšen vintage kos pohištva z rezljanimi nožicami ali zaobljenimi površinami. Pa ste vedeli, da obstajajo tudi barve, ki čas barvanja prepolovijo?

Zahtevnejše površine zahtevajo dodatni korak

Če se lotevamo barvanja površin z zahtevnejšim zaključnim slojem (npr. lakiranega, voskanega ali večkrat prebarvanega lesa), je smiselno, da uporabimo vmesni korak. Lesu sprva odstranimo premaz s kemičnim odstranjevalcem (topilom), ali pa ga prekrijemo z vezivno barvo.

Osnovna pokrivna barva z vezivi

Če želimo prebarvati zahtevnejšo površino, denimo lakirano, pa se hkrati želimo izogniti brušenju, bo sprva potreben nanos osnovne barve. Klasična osnovna barva se bo sicer v večini primerov sprva dobro prijela, a se bo s časom od lakirane površine začela luščiti. Zato je bolje, da kupimo pokrivno barvo z vezivi, ki bodo zagotovila, da se bo barva dodobra oprijela podlage in nase vezala tudi naslednji sloj barve. Kot bonus: osnovna barva z vezivi je primerna tudi za kovinske, steklene in vinilne površine, kar pomeni, da lahko z njo prekrijete tudi kakšen drug kos pohištva (na primer ročaje kredence ali pa kovinske nožice). Počakajte, da se barva posuši, nato pa nadaljujte z barvo po izbiri.

Kemično odstranjevanje barve

Če želimo nanos barve ali laka vseeno odstraniti, preden se lotimo barvanja, pa posežemo po topilu. Nanesemo ga s čopičem ali pršilko, nato pa sledimo navodilom in barvo bodisi pobrišemo s površine ali pa jih s postrgamo s strgalom. Opozorilo: kemični odstranjevalec uporabljajte le v zunanjih ali dobro prezračevanih prostorih, priporočljiva pa je tudi uporaba rokavic in zaščitnih očal.

Brez predpriprave: kredna, mlečna in mineralna barva

Če je pohištvo v dobrem stanju (če barva ne odstopa in če so leseni deli še v celoti zdravi), se lahko lotimo barvanja brez predpriprave. Predstavljamo tri (zdrave) alternative klasičnim premazom za les.

Ekološka mlečna barva

Mlečno barvo kupimo v prašku: je mešanica naravnih sestavin (apna, mlečnih beljakovin in naravnih zemeljskih pigmentov), ki jih zmešamo z vodo ali vezivom. Ne vsebuje hlapnih organskih topil, škodljivih kemičnih sestavin ali dišav. Površino najprej dobro umijemo (z milnico in gobico), prebarvamo in pustimo, da se posuši. Če je potrebno, dodamo še en nanos barve.

Kredna barva

Tudi kredna barva je okolju prijazna, saj ne vsebuje svinca in kislin, ima pa – za razliko od mlečne – nizko vsebnost hlapljivih organskih snovi. Kredna barva ima zelo dober oprijem in dobro prekrivnost, zato lahko z njo prebarvamo različne površine in večinoma je dovolj že en sam nanos. Bonus: po s kredno barvo pobarvanih površinah lahko nato rišete s kredami – zato je še posebej priljubljena v otroških sobicah.

Obe barvi – tako mlečna kot kredna – odlično pristajajta vintage pohištvu, saj se po prvem nanosu še vedno poznajo sledi čopiča, kar da pohištvu poseben, rustikalni šarm.

Mineralna barva

Mineralna barva je prav tako netoksična, hkrati pa je tudi odporna na vodo, vremenske vplive in madeže. Ker pigmenti izhajajo iz naravnih mineralov (v nasprotju s sintetičnimi pigmenti, ki jih najdemo v večini barv), so odpornejši na UV svetlobo in časovno obrabo, kar pomeni, da bo barva ostala intenzivnejša dlje časa. Ne potrebuje nobene predpriprave, zato se lahko lotimo barvanja takoj po tem, ko smo les temeljito očistili. 

Ker je mineralna barva toliko bolj obstojna, je po navadi tudi dražja, prodaja pa se v manjših pakiranjih kot ostale barve. Primerna bo za na madeže občutljive kuhinjske omarice ali pa za zunanje leseno pohištvo.

Kakšno barvno paleto izbrati?

Čeprav barvan les povezujemo predvsem z rustikalnimi in vintage interierji (kjer se pojavlja v nežnih pastelnih odtenkih bele, sive, vijolične in bež), pa se pravzaprav poda v vsak dom. Za lesene kuhinjske omarice lahko izberete trendi zeleno, modro ali črno; za TV regal klasično belo; za staro leseno oblogo stene ali stropa kakšno od klasičnih, nevtralnih barv; babičin stol pa poživite z energično rumeno ali roza. Z novimi barvami boste popolnoma spremenili ne le karakter pohištva, pač pa celotnega prostora, zato se nikar ne ustrašite živih in močnih barv. Če vam ne bodo sedle v srce, jih lahko kadarkoli zamenjate: in to v enem popoldnevu.

Foto: Pinterest