Za rastline v našem domu zagotovo ne velja pravilo manj je več, ampak ravno nasprotno. Nikoli jih ni dovolj. Zato je z njimi dovoljeno tudi pretiravati in se namesto za majhne lončnice odločiti raje kar za drevo ali celo mini gozdiček. Brez dvoma bo ta takoj postal naš najljubši kotiček!

Drevesa imajo velik vizualni vpliv na interjer, kot tudi kopico blagodejnih učinkov na zdravje. Raziskava, nedavno objavljena v zborniku okoljske psihologije (Journal od Environmental Psychology), je pokazala, da so ljudje, ki živijo in delajo v okolju, obdanem z rastlinami, sploh drevesi, bolj zbrani, pozorni in imajo boljšo kapaciteto spomina kot tisti, ki nimajo stika z naravo. Prav tako imajo bolj zdrava pljuča, saj drevesa posrkajo iz zraka onesnaževalce in ogljikov dioksid.

Vendar, katero drevo izbrati, da bo prijetno na pogled, ravno prav košato in poleg tega še enostavno za vzgajanje? Tu je pet predlogov:

Lirastolistni fikus

Lirastolisti fikus je zelo hvaležna rastlina, ki izhaja iz džungle. Zato najbolje uspeva v svetlih kopalnicah, kjer je dovolj vlage, in tudi dnevnih sobah, če ga le zaščitimo pred suhim zrakom in mu zagotovimo dovolj sonca. Poleti ga mirno lahko prenesemo ven.

Sobna smreka

Sobne smreke rastejo počasneje kot običajne smreke, vseeno pa se lahko precej razbohotijo. V naravi zraste smreka tudi do 3 metre na leto, medtem ko v sobi lahko pričakujete največ 60 cm letnega prirastka. Sicer pa sobna smreka potrebuje svetel prostor, zmerno zalivanje in občasno prho z vodno meglico.

Bananovec

Nekateri notranji bananovci, kot je sorta Cavendish, obrodijo, medtem ko drugi (recimo Misa) ne. Ko kupujemo bananovec, se raje odločimo za tako imenovano pritlikavo sorto, kar je sicer relativno, saj še vedno zraste do 3 metrov v višino. Če listi porjavijo ali se začno kodrati, preverimo, da rastline niso napadle pršice.

Kavčukovec

Kavčukovec ima velike temno zelene in svetleče liste. Kot večina tropskih dreves ima raje zmerno temperaturo, vlago in dobro kroženje zraka. Mesečno je treba z njegovih listov brisati prah in v obdobju intenzivne rasti vsaka dva tedna pognojiti zemljo.

Limonovec

Opojni vonj limonovca je najboljša osvežitev za vsako sobo. Je pa od vseh sobnih dreves tudi najbolj zahteven in se rad obnaša kot kakšna diva: potrebuje več vsega (vode, sonca, vlage, gnojila …). Za limonovec bomo verjetno potrebovali vlažilnik zraka, nas bo pa zato nagradil z domačim pridelkom.

Fotografije: Pinterest